“Buien? Er is hier nog geen spat gevallen”

“Buien? Er is hier nog geen spat gevallen”

Alfred Snoek
Alfred Snoek 15 juni 2020 14:23 uur
Laatste update: 15 juni 2020 17:02 uur
Het was voor meteorologen een lastig, maar ook boeiend weekend met lokaal fikse (onweers)buien. Maar, is de weersverwachting nu in het water gevallen?

Een terugblik

De eerste buien werden verwacht voor vrijdag laat in de middag en avond. De buien kwamen ook, maar wel een fractie eerder en ook wat noordelijker. Terwijl we vooral buien hadden verwacht in Zeeland, delen van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland, schoven de buien ook over Limburg, Gelderland, Utrecht, Flevoland en een deel van Noord-Holland. Daarbij waren in de nacht naar zaterdag op sommige plaatsen een paar mooie bliksemontladingen te zien. 

Terwijl er plaatsen in het land waren met flink wat wateroverlast, scheen in Vlissingen de zon uitbundig. De verschillen in het land waren dit weekend erg groot. Foto: Anne Marie van Iersel.

Meer dan 100 mm regenwater

Zaterdag was de verwachting voor een groot deel van het land heel zeker. Het zou namelijk droog, vrij zonnig en drukkend warm worden en dat werd het ook. In het noordoosten stonden buien op het programma. De grote vraag was of ze vooral in Duitsland tot ontwikkeling kwamen of dat ze ook boven Groningen en Drenthe zouden ontstaan. Uiteindelijk kwamen er een paar zware buien tot ontwikkeling in het oosten van Groningen. Met weinig wind in de hogere luchtlagen, viel er lokaal veel regenwater in korte tijd. Ook werd er hagel waargenomen, onder andere in Ter Apel. Net over de grens in Duitsland kwam nog meer regenwater naar beneden, lokaal meer dan 100 mm. 

Regionaal weer zware buien

Zondag was misschien wel de meest lastige dag. Er lag een oud front in de buurt van ons land en een zogenaamde convergentiezone was boven de zuidelijke provincies aanwezig. Bij beide konden zware buien tot ontwikkeling komen. Omdat er opnieuw weinig wind stond in de hogere luchtlagen, was wateroverlast zeker iets waar we rekening mee hielden.

Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt om de zwaarste buien in de loop van de dag te verwachten in het oosten en noordoosten. De kans op buien in de rest van het land was zeker niet nul, maar ondanks dat liep het toch regionaal net iets anders. Terwijl we net de verwachting eruit hadden gedaan dat het in het westen van het land waarschijnlijk droog zou blijven, ontstond boven Rotterdam een forse bui. Niet veel later vormde zich ook buien in de buurt van Tilburg, Eindhoven, Weert en Roermond. Toen deze buien hun activiteit verloren, kwamen boven Amsterdam, de Utrechtse Heuvelrug en de Achterhoek buien tot ontwikkeling. Uiteindelijk waren later op de dag de meeste buien aanwezig in het oosten en noordoosten, zoals we eerder op de dag hadden verwacht.

In Hoogeveen kwam het zondagmiddag met bakken uit de lucht vallen. Foto: A. Kruijt

In Breda was het deze maandag al aan het begin van de middag warm genoeg om een verfrissende duik te nemen. Foto Paul Hermans.

Lastig weer

In grote lijnen was de weersontwikkeling wel duidelijk de afgelopen. Het is warm en broeierig en dat zijn de ingrediënten voor de vorming van enkele regen- en onweersbuien. Waar deze buien zich vormen, wanneer en op wat voor schaal, laat zich lang niet altijd goed verwachten. In de weerkamer hebben we meerdere computerberekeningen tot onze beschikking en als in de vroege ochtend de modellen allemaal wat anders laten zien, dan weet je als meteoroloog al heel snel dat het lastig weer gaat worden. Dit weekend was dat dus ook het geval. 

Een veelgehoorde klacht, vooral via onze social media kanalen was dat de weersverwachting niet klopte. En inderdaad, niet voor elke regio is de verwachting dit weekend 100% uitgekomen. Omdat je als meteoroloog nooit voor elke plaats in het land een volledig kloppende verwachting kunt maken, moet je dus wel kiezen voor een meer algemene verwachting. Zo ook vandaag. Terwijl we in het noorden nog geruime tijd regen verwachten, komen er later op de dag in het zuiden een paar regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Wanneer de buien zich precies gaan vormen, en waar is op dit moment nog absoluut niet te zeggen. Wel weten we vrijwel zeker dat er later vandaag in met name de zuidelijke provincies een paar (onweers)buien actief zullen zijn.

Alle radarbeelden van zondag 10 uur tot maandag 10 uur bij elkaar opgeteld. Terwijl in het oosten en noordoosten veel regen is gevallen (op sommige plaatsen het dubbele van wat normaal in over geheel juni hoort te vallen), waren in het zuiden en westen van het land heel veel regio's waar geen spat regen is gevallen. 

Ook na vandaag kans op buien

 Ook na vandaag blijft de buienkans aanwezig. Morgen vormen zich waarschijnlijk op meer plaatsen in de loop van de dag buien en ook woensdag en de dagen erna blijft het lang niet altijd droog. Toch zijn er ook mooi momenten te verwachten met zon en aangename temperaturen. Eigenlijk een weertype waar zowel liefhebbers van zonnig en warm weer, maar ook enthousiastelingen van regen- en onweersbuien prima mee kunnen leven. Voor meteorologen is het in ieder geval een uitdaging om de buien de komende dagen zo goed mogelijk te verwachten. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen