Zomer brandt nog niet los

Zomer brandt nog niet los

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 4 juli 2021 20:09 uur
Laatste update: 5 juli 2021 10:39 uur
Na een recordwarme juni maand met veel zon laat juli het tot nu toe voor de zomerse zonliefhebber afweten. Komt daar deze week nog verandering in?

Licht wisselvallig zomerweer

De komende week worden we opnieuw geconfronteerd met licht wisselvallig zomerweer en niet al te hoge temperaturen. Een weerbeeld dat door veel Nederlanders prima wordt bevonden want er zijn genoeg droge momenten en de temperatuur is met maxima net iets boven 20 graden prima om buiten dingen te ondernemen. Zomerliefhebbers die van zomerse warmte en veel zon houden komen echter bedrogen uit.

Depressies domineren

Dat de zomer niet ontbrandt heeft alles te maken met de drukverdeling. We zien weliswaar een hogedrukgebied bij de Azoren maar dat manifesteert zich niet richting onze omgeving. De uitloper strekt zich uit richting Zuid-Europa en daar is het dan ook wel warm met op de meeste plaatsen zonnig zomerweer.

In onze omgeving zijn het juist lagedrukgebieden die met enige regelmaat het weer bepalen. De depressies doemen op vanaf de oceaan en koersen vaak via het Verenigd Koninkrijk naar de Noordzee en Scandinavië. Bijbehorende wolkenpartijen en neerslag trekken daarbij soms over Nederland en dat zorgt voor het wisselvallige weerbeeld.

Voor het weer van dag tot dag klik je hier.

De aangevoerde lucht komt met de beschreven drukverdeling logischerwijs vanaf de Atlantische Oceaan en dat betekent dat het niet al te warm wordt. De maxima liggen vrijwel dagelijks tussen 20 en 22 graden en dat is iets lager dan de gebruikelijk 23 graden in deze tijd van het jaar.

Voorlopig geen verandering

In het stromingspatroon zien we de komende dagen geen significante veranderingen. Grofweg kunnen we stellen dat de stroming zonaal (van west naar oost) blijft waardoor de aanvoer vanaf de oceaan gehandhaafd blijft. 

Ook in de bovenlucht zien we geen ontwikkelingen die  warm zomerweer een kans geven in onze omgeving. De straalstroom (een band van hoge windsnelheden op circa 10 km hoogte en een belangrijk fenomeen om stromingen te doen veranderen) blijft vrij zuidelijk georiënteerd waardoor Nederland aan de koude kant blijft liggen en de aanvoer van warme lucht uitgesloten is. In de loop van de week gaat de straalstroom (in Engels jetstream) wel meanderen. Hierdoor kan warme lucht vanuit het zuiden naar het noorden worden getransporteerd en koude lucht vanuit het noorden naar het zuiden worden verplaatst. 

Het transport van warme lucht komt in de laatste berekeningen ten oosten van Nederland op gang. In oost Europa zal het daardoor warmer gaan worden. Boven onze omgeving verandert er weinig qua temperatuur.

We kunnen daarom niets ander concluderen dan dat de komende week licht wisselvallig zal gaan verlopen en dat het niet al te warm gaat worden. Wisselvallig betekent ook dat er vaak genoeg perioden of dagdelen zijn die droog en met zonnige perioden verlopen. Het is zeker niet zo dat de komende week compleet verregend. Hoe het weer zich van dag tot dag verhoudt kan je hier lezen.

Tip: Dinsdagmiddag uitwaaien aan zee

Dinsdagochtend kan er nog wel een bui vallen, in de middag klaart het flink op en blijft het droog. Wel staat er een stevige wind in de kustgebieden als gevolg van een klein lagedrukgebiedje dat over het zuidoosten van Engeland trekt. In de zon en in de krachtige zuidwestenwind is het in de middag heerlijk weer om een stevige wandeling te maken langs de kustlijn. Hou wel rekening met opstuivend zand. Ook kitesurfers en de geoefende blowkarters kunnen aan hun trekken komen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen