Zachte kerst én kerstvakantie op komst

Zachte kerst én kerstvakantie op komst

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 21 december 2022 14:20 uur
Laatste update: 21 december 2022 14:45 uur
Na een winterse periode is het de komende tijd ronduit zacht winterweer! Zodoende krijgen we voor het 12e jaar op rij een groene kerst in Nederland.

Temperatuur: dubbele cijfers

De komende tijd hebben we met klassiek Hollands 'winterweer' te maken. Bijna dagelijks halen de middagtemperaturen waarden in de dubbele cijfers, ofwel 10 graden en hoger. Vooral vrijdag en zondag (dat is eerste kerstdag) kan het plaatselijk liefst 13 graden worden. Dat is ruim twee keer zo hoog als het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Ook de nachten zijn ronduit zacht met minima tussen 7 en 10 graden. Van vorst en gladheid is dus voorlopig geen sprake meer.

Tijdens de kerstdagen is het circa 10 graden en op eerste kerstdag kan het zuiden zoals gezegd lokaal 13 graden halen. Na kerst gaat de temperatuur langzaam omlaag. Rond 27/28 december koelt vooral de bovenlucht flink af. Op het 850 hPa vlak komen enige tijd temperaturen voor tot rond -7 graden; op 'leefniveau' geeft dat dan maxima tussen 6 en 8 graden. De nachten kunnen dan ook weer eens rond het vriespunt uitkomen. Meer kou zit er dit kalenderjaar vermoedelijk niet meer in.

14-daagse pluim voor Midden-Nederland: op één members na is er voorlopig geen winterweer te bekennen.

Soms flink wat neerslag

Vooral de eerste dagen is het weerbeeld soms kletsnat. In totaal kan tot en met de kerstdagen plaatselijk meer dan 70 millimeter regen vallen, neerslag van de afgelopen twee dagen meegerekend. Daarmee is het de natste periode sinds eind september (toen viel lokaal ruim 100 millimeter in relatief korte tijd). Winterse neerslag kunnen we rond de kerstdagen alleen terug vinden in delen van Scandinavië. het noorden van Denemarken en de Alpen. Maar in dat laatste geval moet je wel tot boven de 2000 meter stijgen, want in de lagergelegen wintersportgebieden valt ook gewoon warme regen.

Enige verandering treedt op na kerst. Halverwege volgende week neemt de neerslagkans geleidelijk af, al blijven enkele buien evenwel mogelijk. Daarbij kan dan soms ook winterse neerslag voorkomen in de vorm van natte sneeuw of korrelhagel. Doordat de wind uit het noordwesten waait, kan de aangevoerde lucht nooit écht koud worden. De relatief warme zee warmt de lucht onderweg naar ons land gewoonweg teveel op. Dit noemen we ook wel maritiem polaire lucht. Tijdens de dagen vóór de jaarwisseling lijkt de kans op een zuidweststroming met aanvoer van zachtere lucht opnieuw een grotere kans van slagen te maken. Zo gaat de hele eerste helft van de kerstvakantie hoogstwaarschijnlijk voorbij zonder winterweer. Dat zien we ook in de grafiek hieronder, voor de sneeuwkansen:

14-daagse grafiek voor de sneeuwkansen (Midden-Nederland)

Het weer tijdens de jaarwisseling?

De jaarwisseling is natuurlijk nog ver weg, maar het lijkt algemeen genomen toch iets rustiger en stabieler te worden. Tegen die tijd kan zich een hogedrukgebied vestigen nabij ons land en daardoor zouden wind en neerslagkansen verder moeten afnemen. Daarmee neemt statistisch gezien wel de kans op laaghangende bewolking en/of mist toe. We weten van de afgelopen jaren natuurlijk waar zo'n situatie in kan resulteren tijdens de jaarwisseling, maar het is nu te prematuur om dat al heel serieus te nemen. Of het daarmee direct een stuk kouder wordt valt ook nog te bezien. Dat hangt vooral af van de positie van het hoog. Feit is wel dat koude vrieslucht tegen die tijd zo ver oostelijk is weggeblazen, dat het niet ineens meteen weer winters kan worden. Vorig jaar hadden we een recordzachte jaarwisseling met zelfs temperaturen van ruim 15 graden op Nieuwjaarsdag.

Foto omslag: Ton Wesselius

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen