De verschillen binnen de Alpen zijn momenteel aanzienlijk. Vooral in de Italiaanse en zuidelijke Zwitserse Alpen is veel sneeuw gevallen. In de meeste skigebieden is de huidige situatie dan ook uitstekend te noemen voor medio maart. Echter, de lagere delen aan de noordkant, met name in Oostenrijk, hebben het zwaar te verduren. Na de warmste februarimaand ooit is er nog steeds geen sprake van echt winterweer. Dit resulteert vaak in papperige pistes en groene landschappen. De situatie is momenteel dusdanig verslechterd dat meerdere skigebieden onder 2000 meter hoogte hun deuren al (deels) hebben moeten sluiten. Met nog ruim 2 weken tot de Paasvakantie is het nog maar sterk de vraag of het diverse skigebieden onder 2000 meter lukt de deuren nog open te houden tot die tijd.
Deze woensdag brengt een warmtefront regen en sneeuwval naar het oostelijke deel van Zwitserland en het uiterste westen van Oostenrijk. In een beperkt gebied is er tot het middaguur al 10 tot 30 centimeter sneeuw gevallen. Ook gedurende de rest van de woensdag blijft regen en sneeuw mogelijk in dit gebied, voornamelijk tussen 1000 en 1400 meter hoogte. Elders blijft het deze woensdag droog, met dikke wolkenvelden in Oostenrijk en brede opklaringen in de Franse Alpen. Tegelijkertijd zorgt het warmtefront voor het binnendringen van zachte lucht, waardoor de vorstgrens stijgt en aan het eind van de dag tussen 1700 en 2100 meter ligt. Hieronder treedt dus dooi op.
Donderdag en ook gedeeltelijk vrijdag bevinden de Alpen in subtropische luchtsoort. Donderdag schijnt vrijwel overal uitbundig de zon, maar in de noordelijke delen van de Alpen kunnen ook dikkere sluierwolken overtrekken of enkele onschuldige stapelwolken ontstaan. Samen met de zon wordt het aanzienlijk warm. Op 1500 meter hoogte stijgt de temperatuur naar 8 of 9 graden in Oostenrijk tot zelfs 12 graden in Frankrijk. Normaal gesproken ligt de temperatuur medio maart op deze hoogte rond ongeveer 0 graden. In de dalen kan het plaatselijk 14 tot zelfs 20 graden worden. Vorst is enkel nog te vinden in het hooggebergte op de gletsjers. Vroeg de piste op gaan is dus zeker de moeite waard op donderdag.
Ook vrijdag bevinden de Alpen zich in de subtropische luchtsoort. Echter, vanuit het westen nadert een koufront, en vanaf het middaguur zijn in Zwitserland enkele buien mogelijk. De atmosfeeropbouw op vrijdag doet een beetje denken aan een zomerdag, omdat de buien 'convectief' worden gevoed. Dit betekent dat de buiigheid gedurende de middag, het warmste moment van de dag, alleen maar toeneemt. De buien trekken oostwaarts en bereiken uiteindelijk ook Oostenrijk. Lokaal kunnen de buien gepaard gaan met onweer. Voor de buien uit wordt het vergelijkbaar warm als op donderdag.
Aan de zuidkant blijft het vrijdag op een lokale bui na droog. Daarbij wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af.
In de Franse en deels Italiaanse Alpen blijft ook zaterdag de zon schijnen, maar in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen volgt een wisselvallige dag. Vanuit het noorden trekken nieuwe buien over, daarbij wordt het geleidelijk minder warm. Hierdoor zakt de sneeuwvalgrens gedurende de dag naar 1700 meter in dit gebied. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten, maar tussen de buien door kan ook de zon schijnen.
Zaterdagavond zakt de sneeuwvalgrens tijdelijk naar 1300 meter waardoor het ook weer even kan sneeuwen in de lagere skigebieden. Maar tegelijkertijd volgt vanuit het westen drogere en stabielere lucht. Zondag volgt dan ook weer mooier weer, overal schijnt geruime tijd de zon en het blijft droog. Wel voert de inmiddels weer naar zuid gedraaide wind opnieuw warme lucht aan. Opnieuw volgt dus dooi tot hoger op de berg.
Ook na het weekend blijft het zacht en aanvankelijk wisselvallig weer in de Alpen. Sneeuw valt vaak pas boven 2000 meter en in de dalen is het soms net zo warm als op een gebruikelijke dag eind april of begin mei. Later in de week lijken de invloeden van hogedruk toe te nemen, waardoor het vaker droog blijft en de zon vaker goed doorbreekt. Helaas is er geen zicht op een serieuze sneeuwdump of koude-uitbraak. De situatie op de lagere skipistes zal dan ook enkel verder verslechteren. Helaas zullen veel skigebieden, vooral in Oostenrijk, deze maand al hun deuren (deels) moeten sluiten...
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.