Ook de afgelopen dagen is er weer veel sneeuw gevallen in de Alpen. Hierdoor ligt er over het algemeen boven
de 2000 meter al een sneeuwdek van 50 tot 100 centimeter in Oostenrijk,
Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen. In Noord-Italië, dat tot nu
toe relatief weinig meekreeg van alle sneeuwval, ligt duidelijk minder
sneeuw en kleuren veel dalen nog groen. Hier gaat deze week wel verandering in komen.
Door de vele sneeuw, oudere sneeuwlagen en geregeld veel wind is er een waarschuwing van niveau 3 tot 4 voor lawines. Met name boven de boomgrens, waarbij een kleine verstoring al een lawine kan veroorzaken, is een vrij grote kans op lawines. Hoe lawines ontstaan kun je in ons artikel over lawines lezen. Dit weekend zijn er al meerdere meldingen van lawines en ongelukken uit de Alpenregio gekomen. Met nieuwe sneeuwval en een toenemende wind zal dat lawinegevaar voorlopig niet afnemen.
De komende dagen zullen verschillende neerslagzones over de Alpen bewegen. De eerste zal in de nacht naar dinsdag overtrekken. Doordat de koudere lucht nog altijd in de Alpen aanwezig is zal de sneeuw tot in de lagere dalen gaan vallen. Boven de 1500 meter wordt in Zwitserland en de Franse Alpen 10 tot 20 centimeter sneeuw verwacht. Verder naar het oosten toe neemt de hoeveelheid af: 5 tot 10 centimeter.
Dinsdag trekt de neerslag richting het oosten weg waarbij de zon tijdelijk wat meer ruimte krijgt. Tegelijkertijd weet zachtere lucht de Alpen vanuit het westen te bereiken. De vorstgrens gaat flink stijgen richting 1700 tot 2000 meter. Doordat er in veel dalen nog koude lucht aanwezig is, die zich niet snel zal laten verdringen, zal de temperatuur in de dalen maar iets boven het vriespunt uitkomen.
In de nacht naar woensdag en woensdag overdag zal het opnieuw gaan sneeuwen, doordat er boven Noord-Italië razendsnel een lagedrukgebied ontwikkelt. Deze beweegt vervolgens van west naar oost ten zuiden van de Alpen. Met name in Noord-Italië, de Franse en Zwitserse Alpen gaat er weer behoorlijk wat sneeuw bijvallen boven de 1500 meter: 30 tot 50 centimeter. Ondanks de zachtere lucht zal de sneeuwvalgrens tijdens de neerslag snel zakken tot in de lagergelegen gebieden. Ook Noord-Italië zal dus wit kleuren.
Naast de tientallen centimeters verse sneeuw is de wind ook een aandachtspunt. Tijdens de twee periodes met sneeuwval neemt de wind namelijk flink toe. In de nacht naar dinsdag zal het zwaartepunt in de Zwitserse en Franse Alpen liggen. Daar komen in de bergen dan windstoten van 90 tot 120 km/uur voor. Verder naar het oosten toe nemen deze steeds meer af.
Op
woensdag zal het zwaartepunt juist in de oostelijke helft van de Alpen
liggen. In Zuid-Tirol en Oostenrijk komen dan windstoten van 100 tot 130
km/uur voor in de bergen. Vanaf donderdag gaat de wind weer liggen. Toch zal door de combinatie van veel sneeuw en wind het lawinerisico hoog blijven.
Na
een wat zachtere periode ligt er ook weer sneeuw bij Nederland in de
buurt. In de Ardennen en het Sauerland ligt er boven de 500 à 600 meter 5
tot 10 centimeter aan sneeuw. De komende dagen zal boven deze hoogtes
nog eens 5 tot 10 centimeter bij kunnen vallen. Komende week liggen de
temperaturen overdag rond het vriespunt. In het weekend loopt de
temperatuur op en volgt dooi.
Omslagfoto: Jeroen Elferink - Ruijsch (Brixental)
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.