Vorig weekend liet de winter zich al vroeg zien in de Alpen. In de bergen viel er een dik pak sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens op sommige plaatsen tijdelijk daalde tot zo'n 1000 meter (nagenieten van de sneeuwval). Vooral in de lagere delen is de meeste sneeuw ondertussen alweer gesmolten, maar voor de skigebieden die de eerste pistes al geopend hebben was deze sneeuw meer dan welkom. Ook de komende dagen wordt er weer een flink pak sneeuw hoger in de bergen verwacht.
Toch zal het geen weekend worden waarin er rustig genoten kan worden van de sneeuw in het hooggebergte. Een storm en extreme neerslaghoeveelheden aan de zuidkant van de Alpen gaan het weerbeeld dit weekend domineren. Het is dan ook de vraag of de skigebieden open kunnen of dat voor sommigen de seizoensstart (zoals de Stubaier Gletsjer) even uitgesteld moet worden.
Al eerder schreven we over een 'weerbom' die zich voor de westkust van Frankrijk gaat ontwikkelen. Maar ook de Alpen blijven niet buiten schot bij deze snel ontwikkelende storm. Vanaf vrijdag ontstaat er een zuidwestelijke stroming die vochtige lucht richting de Alpen brengt. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam botst deze vochtige lucht tegen de bergen. Door opstuwing regent deze vervolgens leeg wat voor extreme neerslaghoeveelheden gaat zorgen aan de zuidkant van de Alpen.
Tot en met zaterdag valt daar op veel plaatsen tussen de 100 en 200 mm aan regen. Maar in de bergen kan lokaal meer dan 400 mm aan neerslag vallen! Dit soort hoeveelheden in zo'n korte tijd gaan ongetwijfeld voor overlast zorgen in deze regio's. Zo is voor delen van Zwitserland en Noord-Italië weercode rood voor extreme neerslag afgegeven.
Zaterdag neemt de neerslagintensiteit tijdelijk af, maar blijven er in
het westen van de Alpen buien voorkomen. Vanaf zondag volgt een nieuw
neerslaggebied vanuit het zuiden waardoor er aan de zuidkant weer 40 tot
lokaal 100 mm aan neerslag bij kan vallen.
Naast de vele neerslag ontstaat er op vrijdag en zaterdag een sterke Föhnwind. Op vrijdag krijgen alle regio's rondom de Alpenhoofdkam te maken met windstoten van 120 tot 150 km/h op de bergtoppen. Een uitschieter van meer dan 150 km/h op de hoogste toppen is goed mogelijk.
Op zaterdag komen er in het westen nog windstoten van 70 tot 90 km/h voor, maar ligt het zwaartepunt van de storm in het oosten van de Alpen. Hier komen op de bergtoppen windstoten tot 130 km/h voor waarbij uitschieters van meer dan 150 km/h mogelijk zijn.
De Föhn zorgt niet alleen voor veel wind maar ook een tweedeling in het weerbeeld van de Alpen. Waar er aan de zuidkant van de Alpen veel neerslag gaat vallen, zorgt de warme Föhnwind er aan de noordkant juist voor dat er opklaringen zijn en de temperatuur flink kan oplopen. In de dalen worden lokaal maxima van meer dan 20 graden verwacht waarbij het kwik zelfs in de nacht naar zaterdag nauwelijks zal afnemen.
Helaas voor de winterliefhebber valt de meeste neerslag op vrijdag in eerste instantie in de vorm van regen en blijft het aan de noordkant van de Alpen droog. Dankzij die sterke Föhnwind gaat de vorstgrens in het zuiden stijgen naar ongeveer 3000 meter om aan de noordkant op ruim 4000 meter uit te komen. Toch kan er aan de zuidkant boven de 2800 meter 20 tot 70 centimeter aan sneeuw bijvallen.
In de nacht naar zaterdag bereikt koelere lucht de westelijke helft van de Alpen. Hierdoor zakt in deze regio de sneeuwvalgrens naar ongeveer 1600 meter waarbij er boven de 1800 meter 10 tot 25 centimeter sneeuw kan vallen. In het oosten is het juist zacht. De sterke Föhn op zaterdag maakt het in deze regio nog bijzonder zacht met een vorstgrens tussen de 3000 en 3500 meter.
Uiteindelijk weet de koelere lucht ook de oostelijke helft van de
Alpen te bereiken. Als zondag en maandag een nieuw neerslaggebied over
de Alpen trekt valt er dan ook op grotere schaal sneeuw. Boven de 2000 meter kan er weer 10 tot 30 centimeter aan verse sneeuw vallen waarbij het zwaartepunt weer in de zuidelijke helft van de Alpen lijkt te gaan liggen. Uiteindelijk kan de sneeuwvalgrens tijdelijk zakken tot ongeveer 1600 meter.
Wie de sneeuw op wil zoeken dit weekend zal
misschien even geduld moeten hebben. Vooral op vrijdag en zaterdag is
het maar de vraag hoeveel liften er
open zullen zijn vanwege de harde wind en vele neerslag. Voor de
winterliefhebber zien de weerkaarten er vanaf maandag een stuk beter uit
als de wind meer gaat liggen. Voor de skigebieden die al open zijn of binnenkort zullen openen is het winterseizoen in ieder geval goed van start gegaan met twee weekenden op rij een flink pak sneeuw!
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.