Alpen: Wisselvallige week

Alpen: Wisselvallige week

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 19 februari 2018 06:55 uur
Laatste update: 20 februari 2018 07:04 uur
Deze week verloopt vrij wisselvallig in het Alpengebied. Aanhoudende lagedruk boven de Middellandse Zee zorgt voor bewolking en nu en dan ook wat (lichte) sneeuwval. De temperaturen gaan in de loop van de week wel omlaag als koude lucht uit het verre noordoosten door hogedruk boven Scandinavië naar het Alpengebied koerst. Op de zeer lange termijn bestaat zelfs de mogelijkheid op ijzige kou. In de eerste dagen is het minder koud met op veel plaatsen temperaturen rond of iets boven het vriespunt.

Vooral Karinthië en Zuid-Tirol wat sneeuw

Een lagedrukgebied boven Centraal-Italië trekt erg langzaam naar het zuiden. De komende twee tot drie dagen levert dit bewolking en in de zuidelijk helft van het Alpengebied ook sneeuw op. De neerslagintensiteit is vaak niet hoog, maar op enkele plaatsen in Zuid-Tirol en Karinthië kan er toch weer 10 tot 20 centimeter verse sneeuw vallen. De meeste sneeuw valt de komende dagen in de Sloveense skigebieden en in delen van Kroatië. Een actievere storing bereikt mogelijk in de tweede helft van de week het Alpengebied.

Meer sneeuw later in de week?

Het lagedrukgebied boven Centraal-Italië blijft ook in de tweede helft van de week het weerbeeld bepalen. Een actievere storing die bij het lagedrukgebied hoort kan mogelijk voor veel sneeuw gaan zorgen in onder andere de Dolomieten, Zuid-Tirol en de Zuid-Zwitserse en Noordwest-Italiaanse skigebieden. Diverse modelberekeningen laten enkele tientallen centimeters sneeuw zien. Omdat de lucht koud is, ligt de sneeuwvalgrens vrij laag, waardoor ook de lagere dalen flink wit kunnen worden.

Volgende week mogelijk zeer koud

De weermodellen laten het al een tijdje zien: continentaal arctische lucht kruipt richting Centraal- en West-Europa. Een hogedrukgebied positioneert zich in het noorden van Europa waardoor vanaf medio woensdag de continentaal arctische lucht uit Midden-Rusland en Siberië langzaam naar Europa koerst. De bel met de meest koude lucht bereikt Centraal- en Oost-Europa kort na het weekend en stroomt in de dagen daarna verder uit over de rest van Centraal- en West-Europa. Dit betekent dat het zowel overdag als 's nachts op sommige plaatsen ijzig koud kan worden met op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst. Hier komen we later nog zeker op terug!

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen