Alpen: Nordstau brengt stormachtig weer en sneeuwdump

Alpen: Nordstau brengt stormachtig weer en sneeuwdump

Maarten Minkman
Maarten Minkman 22 november 2023 14:32 uur
Laatste update: 22 november 2023 15:28 uur
Dankzij een Nordstau valt in de bergen regionaal 50 tot 100 centimeter sneeuw met een stormachtige wind. Dichterbij huis neemt de sneeuwkans ook toe.

In de noordelijke helft van de Alpen is de laatste dagen weer verse sneeuw gevallen. Met een sneeuwvalgrens van 1000 tot 1200 meter hebben veel hellingen weer een laag verse sneeuw gekregen. Na een relatief rustige dag op donderdag staat voor de Alpen een sneeuwdump op het programma. Waar de sneeuw valt en hoeveel er verwacht wordt lees je in dit nieuwe wintersport weerbericht.

Na sneeuwbuien een zonnige en zachte donderdag

Donderdag krijgen de Alpen te maken met een zonnige dag. Alleen in diverse dalen komt in de ochtend nog laaghangende bewolking voor (Hochnebel). Lokaal kan de bewolking hardnekkig zijn, maar op de meeste plaatsen lost deze in de loop van de ochtend op. Boven het wolkendek schijnt in de bergen wel de zon. Naast de zonneschijn is het zeer zacht: de vorstgrens komt tussen 3000 en 3500 meter te liggen. Hierdoor zal de temperatuur zelfs op de hoogstgelegen pistes overdag rond, of net boven het vriespunt uitkomen.

Het weerbeeld op woensdag in de Alpen van noord naar zuid via de webcams: van bewolkt en sneeuwbuien naar steeds meer zon. Ook het satellietbeeld laat de tweedeling in de Alpen goed zien. Dit weekend zal het satellietbeeld er waarschijnlijk vergelijkbaar uit komen te zien.

Ehrwald (Oostenrijk, 1500m). Beeld via Feratel.

Lech (Oostenrijk, 1480m). Beeld via Feratel.

Alta Badia (Italië, 2122m). Beeld via Feratel.

Het satellietbeeld van woensdagochtend.

Vanaf vrijdag langdurige Nordstau: sneeuwdump noordelijke Alpen

Vrijdag gaat het weerbeeld er in de Alpen compleet anders uitzien. Dankzij een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk en een lagedrukgebied boven Scandinavië ontstaat een krachtige noordelijke stroming richting de Alpen. Deze brengt naast koudere lucht en een stormachtige wind ook meerdere neerslaggebieden met zich mee.

Doordat deze stroming in ieder geval tot en met zondag stand weet te houden, worden grote hoeveelheden neerslag aan de noordkant van de Alpen verwacht. Een klassieke “Nordstau” komt op gang (eerder schreven we al een uitgebreid artikel over de Nordstau en waar de sneeuw dan gaat vallen). Tot en met zondag zijn de weermodellen het grotendeels met elkaar eens: op grote schaal valt in de bergen ten noorden van de Alpenhoofdkam 50 tot 100 centimeter verse sneeuw. In de regio’s die ‘gunstig’ liggen bij zo’n Nordstau-situatie kan lokaal meer dan 1 meter sneeuw vallen. De sneeuw valt niet alleen in de bergen, want de sneeuwvalgrens zal  vrijdag geleidelijk zakken tot in de lagergelegen dalen. In de dalen valt tussen de 10 en 30 centimeter sneeuw. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam en in de Franse Alpen blijft het juist grotendeels droog en is er ruimte voor de zon.

De animatie van de bewolking, neerslag en luchtdruk laat goed zien hoe vanaf vrijdagmiddag een noordelijke stroming en Nordstau op gang komen. Animatie van vrijdagmiddag t/m zaterdagmiddag via I'm weather.

De totale sneeuwval tot en met zondag (ICON-EU). Dit is alleen de verse sneeuw waarbij het huidige sneeuwdek en eventuele afsmelt of inklinking niet is meegenomen.

De onzekerheid in de verwachting neemt vanaf zondag flink toe. De weermodellen berekenen na het weekend nieuwe neerslaggebieden die de Alpen bereiken. De vraag is in hoeverre er een ‘adempauze’ zal zijn of niet en uit welke richting de neerslaggebieden precies gaan komen. Zo komt het Amerikaanse GFS model met een tijdelijke drogere periode aan de start van de nieuwe week, maar het Europese ECMWF model juist niet. Wel is duidelijk dat ook na het weekend er genoeg potentie is voor nog meer neerslag en sneeuwval in de Alpen.

Stormachtige wind in de bergen

De krachtige noordelijke stroming zorgt ook, in combinatie met een krachtige noordelijke föhn, voor stormachtig weer. Vanaf vrijdagochtend gaat de wind toenemen in de bergen met windstoten tot 100 km/uur. Op de hoogste bergtoppen zelfs meer dan 100 km/uur. Pas vanaf zondag lijkt de wind meer te gaan liggen. De combinatie van veel sneeuw en wind zal ongetwijfeld een verhoogd risico op lawines veroorzaken. Hoe dat precies zit, dat kun je in dit achtergrondartikel over het weer en lawines lezen.

Sneeuw in middelgebergtes

Dichterbij huis nemen vanaf vrijdag de kansen op sneeuw ook toe. Eerder schreven we al over de kansen op sneeuwvlokken in de lage landen . Op de hoogste toppen van de Ardennen, Eiffel en het Sauerland zijn de papieren voor sneeuwval en een (tijdelijk) sneeuwdek een stuk beter. De noordelijke stroming met koudere lucht en neerslaggebieden trekt ook over onze regio heen. Op vrijdag zakt de sneeuwvalgrens naar 300 à 500 meter en zal op de heuveltoppen enkele centimeters sneeuw vallen. In het weekend neemt de onzekerheid over de sneeuwvalgrens in deze regio’s toe, doordat ze op de grens tussen zachtere lucht in het westen en koudere lucht in het oosten komen te liggen. Een kleine verschuiving van deze grens kan een groot verschil maken in de neerslagsoort: regen, natte sneeuw of sneeuw.

Wil jij op de hoogte blijven van verse sneeuwval in jouw favoriete vakantiebestemming? Schrijf je dan hier in voor onze wintersportpagina.

Prachtige herfstkleuren in combinatie met winterweer vorige week in Sölden (Tirol, Oostenrijk). Foto: Jeroen Elferink

Omslagfoto: Sölden op woensdagmiddag (Beeld Feratel)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen