Saharastof in de Nederlandse atmosfeer

Saharastof in de Nederlandse atmosfeer

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 19 februari 2021 20:11 uur
Laatste update: 29 maart 2021 16:54 uur
Saharastof kan helemaal vanuit Noord-Afrika via zuidelijke luchtstromen Nederland bereiken. Met regen kan het dan bijvoorbeeld onze auto's of tuinmeubelen vies maken.

Soms bevindt zich in de hogere luchtlagen fijn saharastof. Dit stof kan met een zuidelijke bovenstroming helemaal vanuit Noord-Afrika op grote hoogte komen aanwaaien. We spreken bewust over stof en niet over zand omdat zanddeeltjes te groot en te zwaar zijn om de reis te maken door de lucht.

Volgens de laatste berekeningen is er met name woensdag een hogere concentratie saharastof in de atmosfeer boven Nederland. Mogelijk levert dit een extra rood gekleurde zonsondergang of zonsopkomst op. Zeker in combinatie met sluierbewolking kan dit tot mooie plaatjes leiden. Fototoestel dus bij de hand.
Raymond Klaassen, meteoroloog Weerplaza

Wanneer er in de Sahara grootschalige zandstormen zijn kan het stof door opwaaiing en sterke verticale bewegingen hoog in de bovenlucht komen. Op zo'n 5 tot 10 km hoogte kan het stof opgenomen worden in luchtstromen die lucht verplaatsen naar Europa.

Een paar keer jaar komt het voor dat er veel saharastof in de lucht zit. Het is dus niet uniek, maar de ene keer is het effect sterker dan de andere keer omdat de hoeveelheid stof variert.

Vieze auto's

Het saharastof in onze atmosfeer is niet gevaarlijk maar kan wel hinderlijk zijn. Zeker als het ook gaat regenen. Met de regendruppels komt het stof naar beneden en levert flink wat vlekken op, op bijvoorbeeld auto of tuinmeubels. Schoonmaken is dan de enige oplossing.

Het Griekse weerbureau maakt stofverwachtingen en berekent hoeveel stof er in de atmosfeer zal zijn. In dit voorbeeld zien we een stofpluim helemaal tot Nederland reiken. Later in de week waait de stofpluim naar het oosten.

Extra rode zonsondergang

Wanneer er veel saharastof in de lucht is kan de zonsondergang of zonsopkomst extra rood zijn. Als de zon laag staat moet het licht een langere baan door de atmosfeer afleggen voordat het ons oog bereikt. Het saharastof breekt dan het licht en houdt een groot deel van het kleurenspectrum tegen. Juist het rode licht is niet gevoelig voor het stof en bereikt makkelijker ons oog. Wij zien hierdoor de zonsondergang roder.

Extreem veel stof

Een heel enkele keer is de concentratie stof enorm en kleurt de hemel overdag oranje, rood. De zon is dan amper te zien en de temperatuur loopt veel minder hoog op dan bij een heldere hemel.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen