Nationaal Hitteplan

Uitleg over het hitteplan van het RIVM

Van onze weerman

Michiel Severin
Nationaal Hitteplan

Nationaal Hitteplan

Michiel Severin
Michiel Severin 20 juni 2019 08:47 uur
Laatste update: 20 juni 2019 09:35 uur
Tijdens een periode met zeer warm weer treedt het hitteplan in werking. Het hitteplan helpt instanties om de juiste maatregelen te nemen om de gevolgen van de hitte te weerstaan. Daarnaast geeft het hitteplan advies aan iedereen die wil weten hoe hij persoonlijk het beste kan omgaan met de warmte.
Verkoeling zoeken is belangrijk (foto M. Kivits)

Hitteplan in actie

Het RIVM ondersteunt met het hitteplan vele organisaties die onder meer betrokken zijn bij de zorgverlening van ouderen en chronisch zieken. Mensen die minder mobiel zijn, hebben meer moeite om tijdens bijzondere hitte te zorgen voor koelte en voldoende drinken.

Zodra hitte dreigt, overlegt het RIVM met het KNMI. Er wordt gekeken of de maxima rond of boven de 27 graden uitkomen, of dit langere tijd aanhoudt en of de nachten warm zijn. Met name de nachttemperaturen spelen een belangrijke rol, want indien er sprake is van tropennachten (de temperatuur komt niet onder de 20 graden) dan koelt het huis amper af en verloopt de nachtrust veel minder optimaal. Mensen die al zwak zijn, kunnen dan snel verder verzwakken.

Indien uit het overleg blijkt dat aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt het hitteplan geactiveerd.


Wordt het de komende dagen warm?

- verwachte temperaturen

- kans op hitte


Hitteplan = communicatieplan

(foto H. Kobben)

Het hitteplan is in feite een communicatieplan. Het RIVM geeft aan hoe men op simpele wijze de gevolgen van de hitte kan verminderen. Vaak zijn dit logische adviezen, maar het is belangrijk dat allerlei instanties de adviezen wel even bewust nalopen en opnemen in hun dagelijkse routine. Zo worden de negatieve gevolgen van de hitte verminderd.

De adviezen worden ook naar de samenleving gecommuniceerd, onder andere via Weerplaza. Op deze wijze wordt iedereen alert gemaakt op de hitte, en kan een ieder voor zichzelf nagaan of hij of iemand in zijn omgeving extra aandacht nodig heeft.

Belangrijkste adviezen

De adviezen komen over het algemeen als logisch en simpel over. Het is handig dat alles bij elkaar staat, en ze kunnen doorgaans makkelijk uitgevoerd worden.

Enkele adviezen:

  • Evenementen: Kan een evenement doorgaan? Zijn er genoeg schaduwplekken? Kunnen mensen met hittestress opgevangen worden? Moet het evenement ingekort worden of andere tijden krijgen?
  • Scholen / Kinderdagverblijven: Is niemand te warm gekleed? Let op verbranden in de zon. Wordt er genoeg gedronken. Vertonen kinderen klachten van hittestress (zweten, droge mond, minder plassen, duizelig, misselijk, opvallende sloomheid)
  • Voldoende drinken, ook bij geen dorst. Bij grote hitte droogt een lichaam sneller uit. Wordt de urine donkerder dan normaal dan is dat vaak een teken van te weinig drinken
  • Zoek de koelte op: zorg voor dunne kleding en zoek de schaduw op. Het heetst is het tussen 12 en 18 uur, dus probeer activiteiten in de ochtend en avond te plannen
  • Houd de woning koel: Airconditioning, goede zonwering en ventilatie zijn belangrijk/nuttig. Zorg dat de lucht stroomt en ververst wordt. Profiteer van de koele momenten op de dag.
  • Zorg voor elkaar: let op mensen die hulp kunnen gebruiken, in de familie en in uw omgeving
Ook de natuur snakt naar water (foto B. Saanen)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen