Anticrepusculaire stralen. Lichtstralen langs de hemel

Anticrepusculaire stralen. Lichtstralen langs de hemel

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 3 september 2020 11:54 uur
Laatste update: 3 september 2020 15:20 uur
We hebben ze allemaal wel eens gezien. Lichtstralen die als een harp van de zon vallen. Het ziet er prachtig uit, maar ze zijn niet bijzonder.

Dergelijke lichtstralen kunnen naar de grond en naar de hemel wijzen. We noemen deze wolkenstralen ook wel Jakobsladders of met een moeilijker woord crepusculaire stralen.

De wolkenstralen ontstaan als het zonlicht bijvoorbeeld tegen een cumulus (stapelwolk) aanschijnt. Door diffractie worden de lichtstralen afgebogen en ontstaat het patroon. Ook een stralenbundel die door een gat in de bewolking schijnt noemen we een crepusculaire straal.

Anticrepusculaire stralen, een wonderlijk gezicht

Almere, 29 augustus 2020. Eigen foto.

Veel meer bijzonder zijn de zogenaamde Anticrepusculaire stralen. Deze stralen kan je soms zien als je met de zon in je rug naar boven kijkt. Aan de hemel zie je dan lichtbanen lopen die aan het einde bij elkaar komen, net zoals een weg aan de horizon steeds smaller wordt en in een punt verdwijnt. Dit punt noem je ook wel het tegenpunt van de zon.

Deze week zag ik deze lichtbanen in Almere weer eens en ook Calvin Musch legde de stralen prachtig vast. Bij dit artikel zie de foto's die we maakten. Voor de de duidelijkheid: De zon is hier net onder gegaan achter ons. We kijken van de zon af. 

Calvin Musch maakte deze foto op 29 augustus 2020 in Almere

Enkele jaren geleden maakte ik onderstaande foto. In eerste instantie dacht ik dat er een lichtshow gaande was in de verte maar ook dit bleken de anticrepusculiare stralen te zijn.

Oostvaardersdijk, ergens in 2011. Eigen foto.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen