Analemma van de zon

Analemma van de zon

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 1 december 2022 16:01 uur
Laatste update: 15 december 2022 11:44 uur
Met een analemma wordt de curve bedoeld waarlangs een hemellichaam langs de hemelkoepel trekt gezien vanaf een vast punt op een vast dagelijks tijdstip.

Als je iedere dag op een vast tijdstip, bijvoorbeeld 12 uur ’s middags, in dezelfde richting onder dezelfde hoek een foto van de zon aan de hemel zou maken, dan zal je zien dat de zon gedurende het jaar steeds ergens anders staat. Als je al die foto’s op elkaar zou leggen dan maakt de zon een niet symmetrisch achtvormig figuur aan de hemel. Deze curve noemen we de analemma van de zon.

De reden dat het een achtvorm is komt door de baan van de aarde om de zon en de licht gekantelde rotatieas van de aarde. 

Als de aardas loodrecht had gestaan op de baan van de aarde dan was het analemma een rechte streep geweest. Wanneer de baan van de aarde om de zon ook nog perfect cirkelvormig zou zijn, was het analemma een punt geweest. Iedere dag zou de zon dan op dezelfde plek hebben gestaan.

Als de baan van de aarde een cirkel zou zijn, maar de aardas nog steeds onder een helling zou staan dan zou het analemma er als een symmetrische acht hebben uitgezien.

Hierboven zie je hoe het analemma er uit ziet op een plek op de wereld. (klik op de kaart om de rode stip te verplaatsen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen