Meer ‘koelere’ maanden in het opwarmende klimaat?

Meer ‘koelere’ maanden in het opwarmende klimaat?

Laura Osinga
Laura Osinga 11 oktober 2020 06:30 uur
Laatste update: 11 oktober 2020 06:46 uur
De komende jaren zullen we vaker te maken krijgen met relatief koelere maanden, terwijl de aarde opwarmt.

In de rubriek ‘Weervragen!’ beantwoorden we binnengekomen weervragen van weerliefhebbers. Deze week vraagt Thom Kleijn zich af hoe het kan dat we koude maanden hebben in een opwarmend klimaat. 

Weer en klimaat

Om dit te begrijpen, dienen we eerst te kijken naar het verschil tussen weer en klimaat. Dit zijn twee verschillende verschijnselen die nauw met elkaar samenhangen. Zo is het weer een momentopname en is het klimaat het gemiddelde weer in een regio over een periode van tenminste 30 jaar. Beide zijn aan verandering onderhevig. Bij het weer gaat het heel snel, soms zelfs binnen een dag, maar bij een klimaat gaat het veel langzamer.

Nieuwe normalen

Klimatologen berekenen iedere 10 jaar de nieuwe klimaatcijfers. Over een periode van 30 jaar worden dan de nieuwe normalen berekend. De nieuwe normalen worden op 1 januari 2021 ingevoerd en zijn uitgerekend over de periode 1991-2020.De nieuwe temperatuurnormalen zullen ongetwijfeld hoger zijn dat de huidige temperatuurnormalen. Dit komt omdat de gemiddelde temperatuur op aarde sterk is opgelopen. Een maand die dit jaar normaal verloopt, zal volgend jaar met dezelfde temperatuur aan de koele kant zijn.

En néé, door meer ‘te koele’ maanden is de opwarming van de aarde niet ineens voorbij. Sterker nog, de verwachting is dat de opwarming van de aarde de aankomende jaren onverminderd doorgaat.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen