2016: warmste jaar ooit

El Niño stuwt temperatuur wereldwijd omhoog

Van onze weerman

Michiel Severin
2016: warmste jaar ooit

2016: warmste jaar ooit

Michiel Severin
Michiel Severin 12 december 2016 13:51 uur
Laatste update: 13 december 2016 15:42 uur
2016 wordt zeer waarschijnlijk wereldwijd het warmste jaar ooit. Mede dankzij El Niño verliepen maand op maand recordwarm. In Nederland beleven we overigens geen recordjaar.
De uitstoot van broeikasgassen blijft doorgaan, de opwarming van de aarde voorlopig dus ook

Wereldwijd warmste jaar ooit

2016 wordt zeer waarschijnlijk het warmste jaar ooit. Maand op maand zijn records verbroken, en het is daarom halverwege november al zeer waarschijnlijk dat 2016 het warmste jaar gaat worden sinds de metingen zijn begonnen. Daarmee wordt de huidige recordhouder, 2015, verdrongen naar de tweede plek.

De WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) maakte vandaag dit nieuws bekend.

2016 komt op een gemiddelde temperatuur uit die maar liefst 1,2 graden boven het gemiddelde van voor de industriële revolutie ligt. Dat dit jaar zo extreem warm verloopt, is overigens geen verrassing. 2015 liep uit op het warmste jaar tot nu toe mede dankzij El Niño. Omdat er altijd een naijleffect is, de opgewarmde oceaan koelt niet meteen weer af, wisten we dat El Niño ook dit jaar nog voor bijzonder hoge temperaturen zou zorgen. De laatste maanden zien we dat de invloed van El Niño aan het verdwijnen is in de wereldwijde temperaturen waardoor we beetje bij beetje weer op het niveau van 2015 uitkomen.

De temperatuur in 2016 ligt dit jaar elke maand ver boven de eerdere metingen uit de vorige warme jaren

Nederland geen recordjaar

Inmiddels is in de Grote Oceaan sprake van La Niña, de tegenhanger van El Niño. De invloed van La Niña is veel kleiner. Het ligt daarom in de verwachting dat we in 2017 wereldwijd een fractie lagere temperaturen zullen zien. Zeker is dat echter niet, want de broeikasgassen blijven hun werk doen in het opwarmen van de aarde.

In Nederland beleven we overigens geen recordjaar. De meteorologen van Weerplaza schatten in dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt tussen de 10,0 en 10,5 graden zal uitkomen, er vanuit gaande dat december min of meer normaal verloopt. Daarmee komt 2016 ergens tussen de 10e en 20e plek van warmste jaren sinds 1901 uit.

Nee, deze grafiek is niet overdreven. Het gaat erg hard met temperatuurstijging op dit moment en we kunnen alleen maar hopen dat de maatregelen en het einde van El Niño ervoor zorgen dat dit stopt.

In andere delen van de wereld worden wel records verbroken. Met name op de polen was het extreem warm met als gevolg dat er een recordlage hoeveelheid ijs ligt voor deze tijd van het jaar. In de Noordpoolregio was het recent soms 20 graden warmer dan normaal. Zou je dat vertalen naar Nederland dan zou het 28 graden worden halverwege november. Dat soort extremiteiten blijven ons gelukkig bespaard.

De consequenties van het opwarmende klimaat zijn wereldwijd echter voelbaar, ook in Nederland. In Marrakesh, Marokko, is vandaag de klimaatconferentie COP22 begonnen, waar de meest recente kennis door wetenschappers wordt besproken. Het akkoord van Parijs en de daadwerkelijke uitvoering daarvan, dus het omzetten van de doelstellingen naar maatregelen, vormen de belangrijkste onderwerpen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen