Zware onweersbuien in centraal Europa

Zware onweersbuien in centraal Europa

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 21 juni 2023 13:15 uur
Laatste update: 21 juni 2023 14:11 uur
Na een lange periode van stabiel zomerweer, komen deze week dagelijks zware onweersbuien voor in vooral Frankrijk en Duitsland.

De afgelopen weken was het veelal stabiel zomerweer in grote delen van centraal Europa. Ook in eigen land scheen de zon veel en zorgde het stabiele weer voor nieuwe junirecords. Deze lange periode van stabiel en rustig weer hadden we te danken aan een sterk hogedrukgebied in combinatie met een zwakke straalstroom. Inmiddels is de straalstroom weer opgang gekomen en is het hogedrukgebied verplaatst. Hierdoor ligt een scherpe scheidingslijn over centraal Europa tussen enerzijds gematigde lucht vanaf de oceaan, en aan de andere kant warme subtropische lucht. Op deze scheidingslijn ontstaan dagelijks enkele zware en soms ook dynamische onweersbuien.

Forse hagelstenen nabij Bourges, Frankrijk (foto: Wilfred Janssen)

Op ‘jacht’ naar het onweer

Afgelopen zondag diende de eerste situatie aan in het zuidwesten van Frankrijk. Onze collega’s Wouter van Bernebeek en Wilfred Janssen zijn ‘op jacht’ om de zwaarste buien te onderscheppen. Het levert soms spectaculaire, maar ook beangstigende beelden op. Zondag was de eerste ‘chase-dag’. Nabij Bourges ontstond in Frankrijk een supercell met hagelstenen tot 5 centimeter. Een supercell is het zwaarste type onweersbui, waarbij de bui om haar eigen as draait. 

Maandag ontstonden min of meer in hetzelfde gebied pittige regen- en onweersbuien. Opnieuw kwam het tot buien die het supercell kaliber bereikte. Een klein dorpje nabij Bourges werd hierbij helaas getroffen door een valwind, waardoor veel schade ontstond. 

Gebied verplaatst zich langzaam in noordoostelijke richting

De scheidingslijn tussen beide luchtsoorten verplaatst zich momenteel langzaam in noordoostelijke richting door Europa. Dinsdag kwam Nederland ook op de scheidingslijn te liggen en ontstonden tal van pittige regen- en onweersbuien. Ook in Oost-Frankrijk ontstonden weer zware buien.

Inmiddels verplaatst het gebied zich meer en meer richting de Alpenlanden en Duitsland. Deze woensdagochtend trok een onweerscomplex (Mesoscale Convective System) over Zuid-Duitsland. Dit systeem was tijdens de nacht boven Zwitserland ontstaan. Het zorgde naast imposante wolkenluchten ook voor windsnelheden tot 150 km/u en veel schade.

Zwaar buiencomplex (Mesoscale Convective System) woensdagochtend over Zuid-Duitsland, op deze bui kwam het tot windsnelheden van 150 km/u. 

Donderdag mogelijk noodweer in Duitsland

Donderdag ligt de scheidingslijn recht over Duitsland. Ten oosten van deze lijn wordt zeer warme subtropische lucht aangevoerd. Zo kan het in Oostelijk Duitsland met een zuidenwind aan de grond 36 of lokaal zelfs 37 graden worden. Tegelijkertijd dringt gematigde en vochtige lucht Westelijk Duitsland binnen. In combinatie met windschering (draaiing van wind op hoogte) zorgt dit voor een explosieve combinatie. In Nederland zorgt dit donderdag al voor langdurige regen in het oosten en zuidoosten, maar in Duitsland zullen in de loop van de middag zware regen- en onweersbuien ontstaan.

Met name in centraal en Zuid-Duitsland zullen deze buien tot ontwikkeling komen. Hierbij zijn windstoten van 100 tot 150 km/u mogelijk, maar ook hagelstenen van meer dan 5 centimeter. Ben je op dit moment in dit gebied op vakantie? Houd rekening met noodweer en hou onze radars in de gaten. Tijdens de avonduren trekken de buien Tsjechië en Oostenrijk binnen. 

Schade na een valwind afgelopen maandag in centraal Frankrijk (foto: Wouter van Bernebeek)

Onze collega’s Wouter en Wilfred zullen zich donderdag ook in het gebied bevinden. Vanaf vrijdag verlaat de scheidingslijn centraal Europa en komt het vooral in Oost-Europa tot zware onweersbuien. Na een periode van vijf dagen keert de rust voor nu weer terug in centraal Europa.

(Omslagfoto: Wouter van Bernebeek) 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen