Terugval met winterweer in centraal Europa

Terugval met winterweer in centraal Europa

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 16 april 2024 16:00 uur
Laatste update: 16 april 2024 16:10 uur
Na wekenlang ongekend warm lenteweer, met diverse nieuwe temperatuurrecords, lijkt de winter te zijn teruggekeerd in grote delen van centraal Europa.

Tot afgelopen weekend werden er dagelijks diverse temperatuurrecords gebroken in verschillende landen rondom Centraal-Europa. In landen zoals Duitsland, Polen, Oostenrijk en Zwitserland zijn nieuwe warmterecords vastgesteld. Zo bereikte het kwik in Duitsland en Oostenrijk nog nooit eerder zo vroeg in het jaar de 30 graden. En in de Zuid-Duitse stad München steeg het kwik dit jaar al zeker op 25 dagen naar 20 graden of meer. Deze warmterecords vallen dan ook binnen een periode van al langer aanhoudend warm weer, aangezien dit deel van Europa al sinds februari te maken heeft met ongewoon hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Maar gisteren veranderde het weer volledig door de komst van een fel koufront in Centraal-Europa. Na weken van aanhoudende warme zuidwestenwinden is het stromingspatroon drastisch veranderd. Momenteel waait de wind al uit het koudere noorden, wat resulteert in een abrupte overgang naar kouder en wisselvallig weer. De komende dagen wordt dan ook regelmatig sneeuw verwacht, zelfs tot in het laagland.

Het warme weer heeft geleid tot een opmerkelijk vroege bladontplooiing in München. De natuur loopt hier 3 tot 4 weken voor op de norm (bron: foto-webcam.eu) 

Koude bovenlucht en sneeuwbuien

Met de stroming die naar het noorden is gedraaid, bereikt koude polaire lucht via de Noordzee de landen in Centraal-Europa. Deze dinsdag vallen er verschillende buien, waarbij de buien vanaf 500 meter al vaak een winters karakter hebben. Zo kleurden deze dinsdagochtend het Sauerland en de Ardennen al enige tijd wit. Deze buien zijn onderweg naar de Alpenlanden, waar ze voor aanzienlijke sneeuwval tot in de dalen van de noordkant zullen zorgen. De buien worden gevoed door een erg koude bovenlucht; op 5,5 kilometer hoogte daalt de temperatuur namelijk van -13 graden naar -35 graden.

Dinsdagavond bereiken de (sneeuw)buien Zwitserland en Oostenrijk, waar in sommige gebieden tot woensdagochtend 20 tot 40 centimeter sneeuw valt. De sneeuwvalgrens zakt daarbij tot in vrijwel alle dalen. Ook in de Alpen is de natuur dit jaar al vroeg groen aan het worden, zeker onder 1000 meter hoogte zijn al veel bomen uitgelopen. De combinatie van een dik pak sneeuw met blad aan de bomen kan forse schade aan de natuur veroorzaken, zoals het breken van takken. Ook kan het jonge loof kapotvriezen.

Sneeuwverwachting voor centraal Europa de komende dagen (model: ICON-eu, bron: imweather.com) 

Nachtvorst en fruitteelt

Na de (sneeuw)buien volgen ook twee frisse nachten. Woensdag op donderdag daalt het kwik in een groot deel van Polen en Noord-Duitsland naar waarden ruim onder het vriespunt. Tijdens de nacht van donderdag naar vrijdag zien we juist vorst in de Alpenlanden. Zo worden op grote schaal temperaturen van -1 tot -5 graden verwacht, waarbij het in sommige dalen nog wat kouder kan worden. Maar door de lange periode met warm lenteweer bloeit de bloesem van fruitbomen op veel plaatsen al uitbundig. De vorst zal schade veroorzaken, waardoor de kans op mislukte fruitoogsten dit jaar groot is.

Vrijdag opnieuw sneeuwval

Vrijdag trekt een nieuw buiensysteem vanuit het noorden over. Opnieuw zal de neerslag in Duitsland boven 500 meter in de vorm van sneeuw vallen. Uiteindelijk zal het systeem ook weer de Alpenlanden en delen van Tsjechië bereiken. Vooral aan de noordkant van de Alpen valt opnieuw een dik pak sneeuw, vaak tot in de lagere dalen. En ook na vrijdag blijft de wind uit het noorden waaien, waardoor Centraal-Europa voorlopig nog niet af is van het opvallend koude en late (winter)weer.


(Omslagfoto: weerplaza redactie) 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen