Regen in Australië: Een zegen en nieuw gevaar

Buien in het zuidoosten van Australië zorgen voor hulp bij bosbranden, maar de kans op overstromingen neemt ook toe

Van onze weerman

Redactie
Regen in Australië: Een zegen en nieuw gevaar

Regen in Australië: Een zegen en nieuw gevaar

Redactie
Redactie 14 januari 2020 11:32 uur
Laatste update: 14 januari 2020 11:57 uur
In het zuidoosten van Australië, in Victoria en New South Wales, woeden nog steeds branden. De komende dagen valt daar veel regen waardoor het blussen van de branden geholpen wordt. Het gevolg is echter dat de branden plaats maken voor een risico op overstromingen.

De bosbranden in Australië zijn nog steeds vanuit de ruimte te zien. De bruine vlekken in het midden zijn de aswolken die van de brand afkomen. (Bron: Himawari)

Bosbranden

De afgelopen weken heeft Australië te kampen gehad met grote bosbranden. Een gebied zo groot als 2,5 keer Nederland (rond 100 duizend vierkante kilometer) is afgebrand. De brandweer heeft veel moeite om de brand onder controle te houden. Het is wachten op de eerste regen die ze in de strijd tegen de vlammen kan helpen. Deze regen lijkt er nu aan te komen.


10 dagen geleden schreven we ook over de bosbranden in Australië: Brandgevaar blijft

Buien verwacht

Een luchtstroom vanaf zee zorgt voor een toestroom van vochtige lucht boven het zuidoosten van Australië. Deze vochtige lucht zorgt voor buien boven het zuidoosten. Het gunstige in deze situatie is dat de buien lang blijven hangen boven de getroffen gebieden waardoor er regionaal veel neerslag kan vallen, 30 tot 80 mm. Het is niet genoeg om de droogte op te heffen, maar het helpt zeker bij het blussen van de branden.

Mogelijk overstromingen

Bij deze buien schuilt echter weer een nieuw gevaar. Wanneer buien lang blijven hangen boven de droge grond kan het gebeuren dat de bodem verzadigd raakt. De grond is dermate droog dat water niet langer makkelijk de bodem insijpelt. Het water spoelt bovengronds over het land. Naast de bosbranden kunnen de Australiërs zich nu dus op gaan maken voor overstromingen.

Toch zullen veel mensen vooral blij zijn met de verwachtte buien. Er worden op dit moment meer dan 8000 mensen, 500 blusvliegtuigen of helikopters en 750 voertuigen op de grond ingezet om de branden te blussen.

Een reeks warme jaren

De bosbranden passen in de trend dat het in Australië steeds warmer wordt. Het Australische meteorologisch instituut (de BOM) heeft een afbeelding gepubliceerd met daarin het jaarlijkse verschil met de temperatuur tussen 1961 en 1990. Hierin is ook duidelijk te zien dat de laatste jaren de temperatuur in Australië steeds is opgelopen. In combinatie met de droogte waar ze dit jaar mee te maken hebben gehad heeft dit kunnen leiden tot deze bosbranden.

De temperatuurverschillen ten opzichte van het langjarige gemiddelde weergegeven voor de jaren 1910 tot en met 2019 (Bron: BOM, Australië).

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen