Rampenfilm voltrekt zich in Canada

Rampenfilm voltrekt zich in Canada

Alfred Snoek
Alfred Snoek 2 juli 2021 08:41 uur
Laatste update: 2 juli 2021 10:23 uur
Eerder deze week werd op het weerstation Lytton in Canada een nieuw nationaal warmterecord gemeten. Door bosbranden bestaat dit weerstation inmiddels niet meer.

Extreme hitte en bosbranden

Eerder deze week schreven we al over de extreme hitte in het westen van Canada. Onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied was het hier dagen lang zonnig en warm. Elke dag kon de luchtmassa verder opwarmen door dalende luchtbewegingen in het hogedrukgebied, maar ook aan de lijzijde van de Rocky Mountains. Uiteindelijk resulteerde de hitte in allerlei records. Zo werd recentelijk de hoogste temperatuur boven 60 graden noorderbreedte gemeten in Fort Smith waar op 30 juni 39,9 graden werd. Ook het nationaal record van Canada werd flink scherper gezet. Dit stond eerst op een ruime 45 graden, maar op 29 juni werd in het plaatsje Lytton een maximumtemperatuur gemeten van 49,6 graden.

Door de hitte en droogte kwamen al snel diverse bosbranden tot ontwikkeling. Deze bosbranden waren lokaal zo intens dat ze zelfs de trigger waren voor een paar forse onweersbuien

Weerstation Lytton bestaat niet meer

Het plaatsje Lytton kreeg op 1 juli ook te maken met bosbranden. Op een gegeven moment werd er aan de rand van het dorp een rookwolk waargenomen. Volgens inwoners was dit in 15 tot 20 minuten tijd uitgegroeid tot een forse brand. Omdat er veel wind stond (het weerstation gaf windstoten van 60-70 km/u door), kon dit vuur snel oplaaien en bezit nemen van het hele dorp. Na een kwartier was de brand niet meer te controleren. De burgemeester gaf opdracht om te evacueren en na de brand bleek 90% van het dorp verwoest te zijn. Ook het weerstation waar recent de hoogste temperatuur van Canada werd gemeten, was verwoest door de brand. Er kwamen geen metingen meer binnen vanaf het meetveld en ook de camera bleek defect te zijn. 

Oorzaak brand wordt onderzocht

Op dit moment is er nog een onderzoek gaande naar de oorzaak van de snel opkomende bosbrand. Gedacht wordt aan een afspattende vonk van een trein die als trigger diende voor de snel oplaaiende bosbrand in het gebied. Iets dat zeker een oorzaak kan zijn. In gebieden waar sprake is van droogte zijn dit soort vonken vaker aanleiding voor een forse bosbrand. Er zijn voorbeelden bekend dat in landen als Zweden en Noorwegen tijdens een droge periode zeer regelmatig kleine brandjes ontstaan nabij het spoor. Soms weten deze zelfs uit te groeien tot een forse bosbrand. Ook in de bosrijke gebieden in het westen van Canada kan zo'n vonkje voldoende zijn om na de extreme hitte en droogte van de afgelopen tijd een bosgebied snel in zijn greep te krijgen.

De situatie in het westen van Canada laat wel zien wat er door een snel veranderend klimaat in de wereld mogelijk is. Temperaturen kunnen door een combinatie van factoren fors oplopen waardoor records een heel stuk scherper worden gezet. Warmte en droogte kunnen dan weer aanleiding zijn voor de vorming van natuurbranden die op hun beurt heel makkelijk dorpjes in een mum van tijd kunnen verwoesten. In een steeds warmer wordend klimaat, zullen dit soort rampen helaas vaker voorkomen is de verwachting.

Omslagfoto: Facebook post Edith Loring Kuhanga, inwoner van Lytton.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen