Hoe bijzonder is een medicane?

Zijn er vaker orkanen op de Middellandse Zee?

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Hoe bijzonder is een medicane?

Hoe bijzonder is een medicane?

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 28 september 2018 06:47 uur
Laatste update: 28 september 2018 08:27 uur
Op de Middellandse Zee, tussen Italië, Libië en Griekenland, ontwikkelt zich momenteel een storm met sub(tropische) kenmerken. Mogelijk wordt de storm een medicane, oftewel een orkaan op de Middellandse Zee. Hoe bijzonder is zo'n medicane?

Wat is een medicane?

Subtropische storm Numa op 18 november 2017

Om erachter te komen hoe bijzonder, of niet bijzonder, een medicane is, is het handig om te weten wat nu precies een medicane is. Het is eigenlijk vrij simpel. Een medicane is een samenvoegsel van de twee woorden "Mediterranean" (Engels woord voor het Middellandse Zeegebied) en "Hurricane" (het Engelse woord voor orkaan). Het woord zegt het eigenlijk dus al: een orkaan boven de Middellandse Zee.

Om een medicane te worden, moet een storm boven de Middellandse Zee wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de storm bestaan uit een cluster van onweersbuien die rond een kern van lagedruk draaien. Daarnaast moet het windveld rond het centrum van de storm orkaankracht bereiken, dus gemiddelde windsnelheden van ten minste 117 km/uur.

Stormen met lagere windsnelheden worden subtropische stormen (boven windkracht 8) of subtropische depressies (lager dan windkracht 8) genoemd.

Hoe bijzonder is een medicane?

Nu we weten wat een medicane is, kunnen we gaan onderzoeken hoe bijzonder zo'n systeem is. Als we het hebben over stormen van orkaankracht, dan is het sinds het bijhouden van dit soort systemen, medio 1947, pas 7 keer voorgekomen. In zes gevallen daarvan is het zeker vanwege de gemeten windsnelheden, in één geval is afgegaan op het schadebeeld. Zeven keer een medicane in 71 jaar, dan kan je zeggen dat zo'n storm toch bijzonder is, maar niet uniek.

Sinds het bijhouden van (sub)tropische stormen boven de Middellandse Zee in 1947 zijn er naast 7 medicanes ook ongeveer 100 subtropische stormen en subtropische depressies waargenomen. De vorming van een storm(achtige) depressie boven de Middellandse Zee is dus niet zo bijzonder.

Voorgekomen medicanes

De meest noemenswaardige stormen zijn gedocumenteerd na 1969. Sinds ongeveer die periode beschikken we over satellietbeelden waarmee de systemen goed kunnen worden gevolgd. Voor die tijd waren we volledig afhankelijk van toevallige waarnemingen pal aan zee of een schip dat per toeval in het systeem terecht is gekomen.

Een medicane in januari 1982 op de Ionische Zee tussen Griekenland en Italië.
  • 19 september 1969
  • 26 januari 1982
  • 13 januari 1985
  • 13 september 1996
  • 9 oktober 1996
  • 25 september 2006 (Querida)
  • 6 november 2014 (Quendresa)
  • 29 september 2018 (Zorbas)????

Lees in dit artikel hoe de verwachting is ten aanzien van de storm, die de naam Zorbas eventueel krijgt, die zich nu bij Griekenland bevindt. 

Voorkomen van subtropische stormen en depressies

Subtropische stormen en depressies komen veel vaker voor op de Middellandse Zee: sinds 1947 al zo'n 100 keer. De meeste van deze stormen en depressies komen voor in de maanden september tot en met januari. In deze periode is het zeewater het warmst en komt een koudere lucht op grote hoogte makkelijker in deze regio.

Het is niet gek dat het jaarlijks minstens 1 of 2 keer tot een storm of depressie komt in die regio. De zeewatertemperaturen lopen daar normaal gesproken op tot ruim boven 20 graden, meer dan voldoende voor de vorming van een subtropisch systeem in het Middellands Zeegebied. 

Het voorkomen van subtropische depressies, stormen en medicanes. Door incomplete historische data kunnen niet alle stormen per maand worden gecategoriseerd.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen