Hitte blijft in Zuid-Europa

Temperaturen boven de 40 graden worden gewoon

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Hitte blijft in Zuid-Europa

Hitte blijft in Zuid-Europa

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 1 augustus 2017 09:51 uur
Laatste update: 1 augustus 2017 11:27 uur
Terwijl veel vakantiegangers in Nederland graag wat meer zon en iets hogere temperaturen willen, smacht men in het zuiden van Europa juist naar lagere temperaturen. De komende dagen geven thermometers langs de Middellandse Zee vaak maxima ruim boven de 35 graden aan.
De verwachting voor Sevilla

Hitterecords in Spanje

In Spanje en Portugal loopt het kwik landinwaarts weer op tot dik 35 graden en in Andalusië en omgeving kan het zelfs ruim 40 graden worden. Afkoeling zit er na vandaag (dinsdag) voorlopig niet in. Als we de lange termijn mogen geloven blijft het droge en hete weer onverminderd doorgaan in het grootste deel van Spanje. Wat dat betreft spreekt de verwachting voor bijvoorbeeld Sevilla boekdelen. De Spaanse meteodienst verwacht dat de komende weken diverse hitterecords zullen sneuvelen. Door de hitte en weinige neerslag blijft het zowel in Spanje als in Portugal gortdroog. Het risico op natuurbranden blijft onverminderd hoog.

In Frankrijk verschillen tussen noordwest en zuid

In het zuiden van Frankrijk en langs de Franse Rivièra is het volop zomer met temperaturen die net als in Spanje vaak oplopen tot boven de 35 graden. In Saint-Tropez is het vrijwel iedere dag tropisch warm. Langs de noordwestkust is het de komende tijd wel wat wisselvalliger met ook een stuk lagere temperaturen. In Bretagne bijbvoorbeeld zien we zo af en toe ook wat neerslag in de verwachting voorbij komen.

Droogteproblemen in Italië

Het Bracciano meer, vorig jaar en nu

Ook in Italië is het al weken zeer droog en heet. De komende tijd wordt er nauwelijks tot geen verandering in het weerbeeld verwacht. De weermodellen zijn allemaal gelijk gestemd. 35 tot 40 graden, veel zon en nauwelijks bewolking de komende twee weken. In Rome leidt dit al enige tijd tot grote problemen. Het water wordt steeds schaarser. Veel fonteinen zijn uitgezet en de waterdruk is laag. Groot probleem in Rome is het krakkemikkige waterleidingsysteem. Veel van het kostbare water sijpelt weg de grond in omdat leidingen lek zijn door achterstallig onderhoud. Het meer van Bracciano dat de bron is van het Romeinse water raakt steeds leger met alle gevolgen van dien. Na een erg droog voorjaar in Italië is nu ook de zomer extreem droog. Voor de komende dagen staat in ieder geval weer voor divere regio's een code oranje of code rood uit in verband met de hitte.

Code rood in de Balkan

Voor afkoeling hoef je ook niet te gaan naar de Balkan landen. Ook daar siddert de grond onder fel brandende zon. In landen als Montenegro, Slovenië, Kroatië en Hongarije is op de meeste plaatsen een code rood (weeralarm) van kracht in verband met de hitte. In Dubrovnik zien we voor de komende twee weken alleen maar zonnetjes in de verwachting. De temperatuur ligt 's middags vrijwel altijd rond de 35 graden met uitschieters richting de 40.

Code oranje en rood voor hitte in het zuiden en oosten van Europa

Griekenland en Turkije weinig anders

In Griekenland en Turkije is het weerbeeld niet veel anders. Ook daar een zonovergoten plaatje met maxima tussen 28 en 35 graden, en dieper landinwaarts nog wat hogere temperaturen. Met name op de eilanden zorgt een noordelijke wind voor wat afkoeling maar ook hier wordt de komende tijd geen neerslag van betekenis verwacht.

Zonkracht zeer sterk

Met dit zonovergoten weer in deze tijd van het jaar is de zonkracht rond de Middellandse Zee zeer sterk. Bescherm de huid goed, en denk daarbij ook aan de kinderen. De zonkracht varieert 's middags  tussen 9 en 12. Dat is veel hoger dan in Nederland waar 8 maximaal is.

De verwachte UV-Index voor 2 Augustus, klik voor de verwachting op volgende dagen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen