Het borrelt op de Atlantische Oceaan

Het borrelt op de Atlantische Oceaan

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 16 augustus 2017 09:38 uur
Laatste update: 16 augustus 2017 10:35 uur
Het borrelt op de Atlantische Oceaan. Het orkaanseizoen kan de komende dagen wel eens goed op gang gaan komen. Categorie 1 orkaan Gert staat op de kaart en bevindt zich ver voor de Amerikaanse kust en buigt af naar het noordoosten. Maar er is meer...
Gert ligt ver op zee en is geen gevaar voor het Amerikaanse vasteland. De orkaan draait weg van Noord-Amerika en trekt in een noordoostelijke richting naar het noorden van Europa. Gert is wel een golven-generator en zorgt aan de oostkust voor hoge golven en verraderlijke stromingen. Mogelijk pakt Gert de komende dagen eerst nog even wat energie op en wordt het nog kortstondig een categorie 2 orkaan. Zodra de storm boven kouder zeewater komt zal het systeem afzwakken. Wat rest is een normale depressie die het weer in het noordwesten van Europa zal beinvloeden.
De verwachting van het NOAA Orkaan Centrum
Op de satellietbeelden zijn de drie interessegebieden goed te zien. Linksboven orkaan Gert.

Drie 'area's of interest'

Gert is dus geen bedreiging voor het vasteland. Dat wil niet zeggen dat de meteorologen die de Atlantische Oceaan bewaken op hun lauweren kunnen rusten. Het is namelijk onrustig op de oceaan. De zeewatertemperatuur stijgt en de atmosfeer borrelt. Momenteel zijn er drie gebieden die naast Gert de aandacht hebben. Deze area's of interest zijn door het Amerikaanse National Hurricane Center genummerd en hebben een kans om uit te groeien tot een depressie die de potentie heeft een tropische storm of orkaan te worden.

Orkaanseizoen piekt in september

Momenteel is de kans voor de drie gebieden nog zo'n 40 procent. De komende dagen kunnen die percentages wel iets omhoog gaan. Dat past ook in het beeld van een meer actieve periode. Immers het Atlantisch orkaanseizoen piekt statistisch gezien rond de eerste decade van september en begint al duidelijk actiever te worden in het 2e deel van augustus. Vooral de meeste westelijke storing zou wel eens voor sterk buiig weerbeeld kunnen gaan zorgen op de zuidelijke Antillen. Of hte ook daadwerkleijk tot stormkracht komt is nu nog afwachten.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen