Extreem veel regen (en sneeuw) in Zuid-Duitsland en de Alpen verwacht

Extreem veel regen (en sneeuw) in Zuid-Duitsland en de Alpen verwacht

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 29 mei 2024 12:00 uur
Laatste update: 29 mei 2024 12:04 uur
De komende dagen gaat er extreem veel regen in Zuid-Duitsland en de Alpenlanden vallen, in de bergen valt regionaal een dik pak sneeuw!

De komende 48 uur ontwikkelt zich boven Noord-Italië een sterk lagedrukgebied, een zogenaamde Genua-laag. Tegelijkertijd voegt zich een lagedrukgebied vanaf de Noordzee bij dit systeem. Met name tussen beide luchtdrukgebieden in, op de grens tussen warmere en koelere lucht, ligt van donderdagavond tot en met zaterdagmiddag een omvangrijk neerslaggebied min of meer stationair over Zuid-Duitsland en de noordelijke Alpenlanden. Hier gaat een aanzienlijke hoeveelheid regen vallen. In de Alpen kan in de loop van vrijdag in de bergen ook een dik pak sneeuw vallen. 

Donderdag eerst nog buien

Net als de voorgaande dagen trekken donderdag, net als in Nederland, enkele (felle) buien over de regio. Tijdens deze buien kan het tot onweer komen, vooral in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. In de loop van de dag clusteren de buien boven het Alpengebied steeds meer samen tot een massief regengebied. Dit regengebied wordt uiteindelijk de grote 'regenbom' voor deze regio. Tijdens de avond trekt dit regengebied via de Noord-Italiaanse Alpen richting Zuidoost-Duitsland.

Het regengebied ligt precies op de grens tussen warme lucht boven Oost-Europa en koelere lucht boven West-Europa. In dit gebied kan tot vrijdagochtend al 50 tot 80 millimeter regen vallen. De meeste neerslag valt in Noordoost-Italië, gevolgd door het Alpengebied van Oostenrijk.

In 48 uur tijd gaat extreem veel regen vallen in Zuid-Duitsland en het Alpengebied (ICON, bron: Imweather.com)

Langdurige regen

Het eerder genoemde regengebied komt vrijdag min of meer tot stilstand boven Zuid-Duitsland en de Oostenrijkse Alpen. Het hele gebied ligt tijdelijk geklemd tussen de koelere en warmere luchtsoorten, waardoor het tot zaterdagmiddag volledig 'leeg regent' boven deze regio. Volgens de laatste berekeningen van het Europese en Duitse weermodel (ECMWF en ICON) kan er met name in een strook vanaf het Duitse Beieren via Tirol richting het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia 100 tot 180 millimeter regen vallen. Ook in het oosten van Zwitserland kunnen vergelijkbare hoeveelheden neerslag vallen. In deze gebieden is de laatste weken al behoorlijk wat regen gevallen, vooral in Beieren, waardoor de bodem goed verzadigd is.

De kans op wateroverlast in de vorm van overstromingen en modderlawines is dan ook groot. Lokale autoriteiten waarschuwen hiervoor en roepen op tot voorbereiding en maatregelen, zoals uit de buurt van rivieren en beekjes blijven.

Sneeuwverwachting tot en met zondagochtend (bron: Imweather.com)

Sneeuw in de bergen

In de loop van vrijdag zakt de sneeuwvalgrens in het neerslaggebied geleidelijk door de aanvoer van koelere lucht uit het noorden. Over het algemeen valt sneeuw vanaf 2000 meter, waardoor in de berggebieden van Zwitserland, Zuid-Duitsland en Oostenrijk 50 tot lokaal meer dan 100 centimeter sneeuw kan vallen. Door neerslagafkoeling in combinatie met het ontbreken van wind kan de sneeuwvalgrens in enkele dalen van Vorarlberg of Tirol zomaar een stuk lager uitpakken, waardoor de sneeuw tijdelijk tot 1500 meter kan vallen.

Op zich is sneeuwval tot deze hoogte eind mei niet uitzonderlijk, maar dergelijke hoeveelheden in korte tijd zijn dit jaargetijde wel een uitzondering. Dergelijke hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn, met spontane lawines als gevolg. Ook zal de sneeuwlaag na vrijdag weer snel wegsmelten, waardoor na de regen ook nog veel smeltwater de dalen instroomt.

Wie over een hogere bergpas in de Alpen moet reizen op vrijdag of zaterdag, moet rekening houden met winterse omstandigheden en sneeuwkettingenplicht.

Synoptische situatie op 1 juni 2013

Synoptische situatie voor 31 mei 2024

Situatie doet denken aan eind mei/ begin juni 2013

De synoptische weersituatie in de komende dagen doet sterk denken aan die van eind mei 2013. Ook toen lag een lagedrukgebied ingeklemd rondom de Alpenlanden, wat leidde tot aanhoudende regen. Dit zorgde destijds voor de zwaarste overstromingen sinds 2002 in Zuid-Duitsland en de Alpenlanden. Of het dit jaar ook tot vergelijkbare overstromingen komt is nu nog onzeker. 

(omslagfoto: archieffoto uit Mittersill, 18 juli 2021)  

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen