Een boos oog?

Maracaibo meer laat zich

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Een boos oog?

Een boos oog?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 1 maart 2017 13:18 uur
Laatste update: 1 maart 2017 14:06 uur
NASA publiceerde eerder deze week een prachtige satelliet foto van het Maracaibo meer in Venezuela. Door een 'explosie' van eendekroos ontstonden er prachtige krullen in het meer.

Vanuit de ruimte leek het er op of een oog de satelliet aanstaarde. Door de vele kleine stapelwolkjes boven land leek het oog vanuit een beschubde huid de wereld in te kijken. Jazeker, als meteoroloog moet je ook veel fantasie hebben.

Bijzondere ligging Maracaibo meer

Het Maracaibo meer ligt in het noorden van Venezuela en is ruim 13000 vierkante kilometer groot. Het meer heeft een 'smalle' verbinding van zo'n 6 kilometer breed met de Caribische Zee. Door deze straat kan zoutwater het meer instromen. Het zoute en koude water daalt naar de diepere delen van het meer terwijl de toplaag zoet en 'warm' water is. Wanneer het weerbeeld enige tijd onstuimig is en er veel buien vallen kunnen deze lagen mixen. Het water wordt zo zeer voedselrijk en er kunnen makkelijk planten groeien zoals eendekroos.

Het Maracaibomeer in het noorden van Venezeula

Stroming zorgt voor een kolk

Een combinatie van wind door de straat en het getij kan er toe leiden dat de stroming in het bijna perfecte ronde meer een ronddraaiende beweging gaat maken, een soort van draaikolk. Als er dan net een verse lading eendekroos is ontstaan krijg je een magistraal plaatje. Zeker met de mooie kleine stapelwolkjes die je alleen boven het land ziet.

De hele foto op posterformaat (10 MB) is hier te vinden.

Het meer in 2004

Overlast

De Venozuelaanse regering kijkt met lede ogen naar het eendekroos. In 2004 ging het met het kroos helemaal mis toen een groot deel van het meer onder de plant kwam te zitten. De regering riep zelfs de noodtoestand uit vanwege de hinder. Miljoenen dollars waren er nodig om het meer schoon te krijgen. Een onbegonnen klus omdat eendekroos zich snel en makkelijk verdubbeld en niet makkelijk laat opruimen. Uiteindelijk stopte de plaag vanzelf toen de voedingsbronnen in het water uitgeput raakten.

Bron NASA

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen