Death Valley: Nog nooit werd het zo heet op aarde

Death Valley: Nog nooit werd het zo heet op aarde

Alfred Snoek
Alfred Snoek 10 juli 2021 10:21 uur
Laatste update: 10 juli 2021 12:35 uur
In de Amerikaanse staat Californië is zeer waarschijnlijk de hoogste temperatuur op aarde waargenomen.

Californië, een staat met veel verschillen in weer en klimaat

De Amerikaanse staat Californië is één van de grootste staten van Amerika en kent daardoor veel verschillende landschapsvormen en klimaatgebieden. Naast hoge bergketens waar een koud bergklimaat heerst, kent de staat ook een kuststrook waar een Middellands zeeklimaat heerst en uitgestrekte gebieden dieper landinwaarts waar door het gebrek aan neerslag sprake is van een steppe- of woestijnklimaat.

Langs de kust is het klimaat het minst extreem. Relatief koud zeewater is daarvoor verantwoordelijk. In een stad als Los Angeles heerst een klimaat vergelijkbaar met dat van Rome, Athene en Malaga. Verder naar het noorden is het al wat minder warm in het zomerseizoen en tijdens de wintermaanden is het langs de westkust dankzij de maritieme invloed altijd mild. Regen valt met name in de wintermaanden en ronduit nat is het wat verder landinwaarts nabij diverse bergketens. Achter deze bergketens is het juist bijzonder droog. De hoogte ten opzichten van het zeeniveau is hier bepalend voor de gemiddelde temperatuur. Hooggelegen gebieden hebben dan ook te maken met koude winters, maar in laaggelegen gebieden zijn de winters al een stuk milder. Ronduit heet is het in Death Valley, een vallei waarvan een deel zelfs onder zeeniveau ligt, is één van de warmste en misschien wel gewoon dé warmste plek op aarde.

Een nieuw wereldrecord?

De afgelopen dagen liep de temperatuur in dit woenstijngebied op tot extreme waarden. Op vrijdag piekte de temperatuur in Furnace Creek even op 130 graden Fahrenheit. Omgerekend is dat 54,4 graden Celcius. Als deze waarde opgenomen wordt in de officiële statistieken, dan is dat net een fractie hoger dan het vorige record van 129,9 graden Fahrenheit, gemeten op 16 augustus 2020.

Waarnemingen van de luchttemperatuur op het weerstation bij het bezoekers centrum van Death Valley in Furnace Creek. (Tijden in UTC/Bron: NOAA)
Er is nu discussie of dit de hoogst gemeten temperatuur op aarde is. Er zijn in het verleden nog hogere temperaturen gemeten, maar veel wetenschappers twijfelen aan de juistheid van deze data. Recent werd de 57,7 graden gemeten in Libië al uit de boeken geschrapt, maar ook de 56,7 graden in Death Valley (10 juli 1913) is erg discutabel. Uit onderzoek zou blijken dat metingen in die tijd uitgevoerd werden door een zeer onervaren waarnemer. Ook een meting van 55 graden op 7 juli 1931 nabij een oase in Tunesië wordt als niet betrouwbaar gezien. Op deze plaats zijn bij vergelijkbaar hete omstandigheden temperaturen gemeten die bij lange na niet in de buurt komen van de 55 graden die 90 jaar geleden gemeten is. De 130 graden Fahrenheit van 9 juli van dit jaar lijkt dan ook een zeer betrouwbare meting te zijn waardoor dit naar alle waarschijnlijkheid de hoogst gemeten temperatuur ooit op aarde is.

Aanhoudend heet

De komende dagen blijft het erg heet in de woestijngebieden in het zuidwesten van Amerika met lokaal 50 graden of nog iets meer. De kans bestaat zelfs dat zaterdag het record van 54,4 graden zelfs alweer verbroken wordt.

De verwachting voor de grootste stad in de buurt van Death Valley, Las Vegas in Nevada. 

Foto voorzijde: Adobe Stock, Photogolfer.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen