Beryl eerste Atlantische orkaan van het seizoen

Beryl eerste Atlantische orkaan van het seizoen

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 6 juli 2018 11:32 uur
Laatste update: 7 juli 2018 07:39 uur
Boven de Atlantische Oceaan is vrijdagochtend vroeg de orkaan Beryl ontstaan. Beryl is een kleine compacte orkaan die westwaarts trekt richting het Caribisch gebied. De vraag is echter of de storm daar voor grote problemen gaat zorgen. Waarschijnlijk niet.

Beryl eerste orkaan van het Atlantisch seizoen

De verwachte koers van Beryl

Een orkaan kan alleen verder ontwikkelen als de omstandigheden goed zijn. Het zeewater moet warm genoeg zijn en de atmosfeer moet de juiste onstabiele opbouw hebben. Daarnaast is het van belang dat het windprofiel geschikt is en er moet een bepaalde mate van windschering aanwezig zijn. Dit betekent dat de wind met de hoogte van richting en snelheid verandert. Teveel windschering werkt echter negatief op de ontwikkeling van een orkaan. Het systeem wordt dan als het ware uit elkaar getrokken en stort in.

Meer achtergronden over orkanen vindt u hier.



UPDATE VRIJDAGMIDDAG 17:00 uur:

Laatste modeluitvoer laat zien dat Beryl langer orkaankracht kan houden en pas na het weekend afzwakt. Waarschijnlijk is Beryl nog een kleine orkaan in doorsnee als de Kleine Antillen worden bereikt. Daarna zal de orkaan snel in kracht afnemen. Alle laatste details met betrekking tot orkaan Beryl zijn te vinden in het hurricane center van NOAA.

Het Hurricane Center schrijft in een extra 'key note' dat de onzekerheden rond orkaan Beryl groter zijn dan gebruikelijk. De reden daarvoor is dat Beryl een zeer kleine orkaan is die snel in intensiteit kan veranderen. Deze onzekerheid zal de komende dagen aanhouden.


Beryl is de eerste orkaan van het seizoen. De eerste storm met naam was Alberto maar die bereikte nooit het stadium van orkaan. Beryl dus wel. De categorie 1 orkaan bevindt zich in een gebied waar de omstandigheden gunstig zijn. De verwachting is dan ook dat de orkaan nog iets krachtiger wordt. Echter het gebied waar Beryl naar toe trekt kent sterke winschering. Dit in combinatie met het feit dat rond Beryl veel droge lucht aanwezig is zorgt ervoor dat meteorologen die de storm volgen niet verwachten dat de orkaan uitgroeit tot een monsters.

Beryl is een kleine orkaan. In de cirkel onder andere de Bovenwindse Eilanden

In de loop van het weekend snelle afname wind

Tot zaterdag kan de kleine orkaan nog iets aanzwellen. Later op zaterdag als de orkaan in het gebied met de sterke windschering komt zal de storm snel in kracht afnemen. Beryl ligt dan nog steeds ten oosten van de Caribische eilanden. De Bovenwindse Eilanden met onder andere Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten krijgen vanaf zondag mogelijk te maken met een paar zware buien en onstuimig weer. Dit hangt af van de precieze koers van Beryl. Vooralsnog is de verwachting dat de storm in afgezwakte vorm ten zuiden van de eilanden langs trekt en in slechts in een klein gebied het weer beinvloedt.

Vooralsnog zijn er geen officiele waarschuwingen uitgegeven. Wel wordt de situatie voor de Bovenwindse Eilanden scherp in de gaten gehouden mocht Beryl andere plannen krijgen. Het KNMI heeft een speciale site voor het weer in het Nederlands Caribisch gebied

Een orkaan en een tyfoon zijn feitelijk hetzelfde. Alleen de locatie waar ze ontstaan op Aarde zorgt ervoor dat ze anders heten.

Supertyfoon Maria is andere koek

De verwachte koers van Maria

Beryl is een categorie 1 orkaan, de laagste categorie. Er worden vandaag maximaal windsnelheden verwacht van 120 tot 130 km/uur. Ter vergelijking, tijdens de januari storm in Nederland hadden we te maken met windstoten van zo’n 120 km/uur. Boven het noordwesten van de Stille Oceaan is een storm van een heel andere categorie actief: Maria. Dit is een categorie 5 supertyfoon, de zwaarst mogelijk categorie.

Rond deze machtige wervelstorm worden windsnelheden verwacht van 250 km/uur met windvlagen boven de 300 km/uur. Maria beweegt naar het noordwesten en kan dinsdag het eiland Kadena bereiken waarna op woensdag de Chinese kust en Shanghai in zicht komt. De wind is dan over zijn piek heen maar evengoed zijn er dan nog windsnelheden van 185 km/uur mogelijk. De Chinezen kijken dan ook met argusogen naar Maria en wat zij de komende dagen gaat doen.

Supertyfoon Maria
Zie jij supertyfoon Maria?

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen