Weekverwachting: overgang naar wisselvalliger weertype

Weekverwachting: overgang naar wisselvalliger weertype

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 30 oktober 2022 11:11 uur
Laatste update: 30 oktober 2022 12:51 uur
Na een zeer zacht weekend kunnen we rekening houden met een dalende trend van de temperatuur. De kans op neerslag schiet juist omhoog.

Warme oktober sluit in stijl af

De laatste dag van oktober verloopt nog zeer zacht en daarmee sluit de maand geheel in stijl af. De wind is afkomstig uit het zuiden- tot zuidoosten en de meegevoerde milde luchtsoort zorgt voorlopig voor de laatste keer voor het pieken van de maximumtemperatuur. Vergeleken met het uitzonderlijk zachte weekend levert de temperatuur wel een paar graden in: tijdens de middag is het maximaal 16 tot 19 graden.

Eerst verschijnt vooral hoge bewolking aan de hemel waar de zon nog aardig doorheen kan schijnen en hooguit een waterige aanblik krijgt. In de loop van de dag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds dikker. Dat is een voorbode dat het weer gaat omslaan...

Weersomslag na dinsdag

November trapt vervolgens direct af met een wisselvallige en vrij onstuimige herfstdag. Vooral tijdens de ochtenduren is het overwegend bewolkt en trekt een regenzone noordoostwaarts over het land. Daarna worden met een forse zuidwestenwind nog verscheidene losse buien aangevoerd. Als we die wind in wat meer detail bekijken komt dat neer op een matige tot krachtige wind boven land met 4 tot 6 Beaufort. In de kustregio's waait het tijdelijk hard met windkracht 7. Zodra een bui passeert is de wind ronduit vlagerig en is kans op (zware) windstoten.

De contrasten zijn scherp, want na passage van een bui kan de zon ineens doorbreken en is het weerbeeld gelijk een stuk vriendelijker. De temperatuur stijgt tijdens een zonnig en droog moment naar een graad of 16. Daarmee is het altijd nog aan de zachte kant, want begin november is 11 à 12 graden klimatologisch gezien gemiddeld. 

In de bovenstaande modelanimatie is te zien hoe dinsdag een lagedrukgebied passeert. Klik op het tandwiel om de snelheid te vertragen.

Dalende trend van de temperatuur

Gedurende de week wordt eigenlijk elke dag een graad(je) van de maximumtemperatuur afgesnoept. Die dalende trend is in de onderstaande pluimverwachting van het Europese weermodel (ECMWF) voor het midden van het land duidelijk te herkennen. Tijdens de tweede weekhelft keren we geleidelijk terug naar normale temperaturen voor begin november met waarden die naar alle waarschijnlijkheid binnen een bandbreedte van 10 tot 15 graden zullen vallen.

Als we voorzichtig vooruitblikken valt op dat de spreiding tussen de verschillende lijnen en dus de onzekerheid van de temperatuurverwachting toeneemt. Dit wordt deels veroorzaakt door het uiteenlopen van de verwachte windrichting. Het standhouden van een zuidwestenwind zal relatief milde condities opleveren, terwijl het kantelen van de wind naar het noordwesten juist een daling van de temperatuur teweegbrengt.

Temperatuurpluim voor midden Nederland. Bron: ECMWF

Het weerbeeld blijft sterk wisselend en kan per dagdeel behoorlijk verschillen. Lagedrukgebieden trekken over de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden om vervolgens af te buigen richting Scandinavië. De fronten van deze weersystemen strekken zich uit over onze omgeving en zorgen dan tijdelijk voor neerslag, een toename aan bewolking en/of wind. Na het passeren van een front klaart het op en zijn er langere droge perioden met zonneschijn. Het is dan gelijk een stuk aangenamer, vooral als de wind afzwakt. Al met al dus een sterk wisselende week met buien en zonnige momenten. De rode draad zit hem in de dalende trend van de temperatuur.

Foto omslag: Robert Coolen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen