Weekverwachting: hoge temperaturen, later onweerskansen

Weekverwachting: hoge temperaturen, later onweerskansen

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 28 juli 2024 09:10 uur
Laatste update: 28 juli 2024 10:02 uur
Er staat ons een zomerse week te wachten! Dat levert zeker niet alleen maar zonneschijn op, want vooral rond woensdag zien we ook een onweerskans.

Juli eindigt en augustus begint met volop zomerweer in onze omgeving. Vooral dinsdag en woensdag beloven zeer warm te worden: de maxima reiken in het zuidoosten op beide dagen lokaal tot ruim 30 graden. Daarna neemt het risico op lokaal onweer toe. Mogen we hierbij ook weer meteen zware buien verwachten?

Maandag nog aangenaam

Na een frisse nacht en fraaie zonsopkomst met regionaal wat grondmist, belooft maandag nog een aangename zomerdag te worden. De wind gaat uit een oostelijke richting waaien en wordt aan zee soms matig, dat is windkracht 3. Elders staat er maar heel weinig wind. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 24 graden langs de meeste stranden tot plaatselijk 27 graden in het zuiden en zuidoosten van ons land. Ook op veel andere plaatsen landinwaarts wordt het zomers warm met ruim 25 graden. Daarmee is het nog niet overdreven warm en ook de luchtvochtigheid is relatief laag, dus de atmosfeer voelt niet heel broeierig.

Verwachte temperatuur voor maandag namiddag 

Maandagavond blijft het nog lange tijd vrij warm met rond zonsondergang (omstreeks 21.30 uur) nog temperaturen boven 20 graden. Uiteindelijk koelt het in de nacht naar dinsdag af naar een graad of 16 en daarbij ontstaat opnieuw verspreid over ons land wat nevel of grondmist.

Warmste dagen van de week

Met dinsdag en woensdag staan daarna de warmste dagen van deze week op het programma. Dinsdag hebben we met maxima te maken tussen 26 graden aan zee tot lokaal al 30 graden in het binnenland; woensdag is in het zuidoosten bij voldoende zonneschijn zelfs plaatselijk 31-32 graden mogelijk. In de exacte hoeveelheid zon zit nog wel wat onzekerheid, want vanuit het zuiden nadert een thermisch lagedrukgebied. Dit laag vormt zich dinsdagavond al boven het hete Frankrijk en veroorzaakt daar direct zware buien, die ons woensdag overdag als wolkenrestanten kunnen bereiken. In dat scenario wordt het een fractie minder warm. De luchtvochtigheid gaat bovendien oplopen met als gevolg dat het in steeds meer regio’s echt broeierig warm gaat aanvoelen. Dat zien we ook in de pluim met dauwpunttemperaturen: woensdag worden in het zuidoosten waarden van 21-22 graden bereikt. Dat is behoorlijk hoog voor onze contreien.

Onweerskansen

Vanaf woensdagavond kan zich dat in de Benelux uiten in een enkele stevige regen- of onweersbui. De exacte mate van buienvorming is nog onzeker, omdat het thermisch lagedrukgebied wel wat het ‘gunstige gebied’ uitloopt naarmate dit systeem Nederland nadert. Een kleinschalige linkeruitgang van de jet zorgt boven het zuidwesten van Frankrijk voor extra forcering van deze buien, maar lost richting ons land grotendeels op. De zwaarste buien zijn dus voor Frankrijk en delen van de Alpen bestemd, terwijl wij het waarschijnlijk met enkele buienclusters (type multicell) moeten doen tussen woensdagavond en donderdagmiddag. Daarbij is overigens veel neerslag binnen korte tijd mogelijk. De meeste neerslag wordt in het zuiden en boven België verwacht, omdat een hogedrukgebied boven Noord-Europa de buien enigszins tegenwerkt naarmate ze verder noordwaarts koersen.

Verwachte onstabiliteit voor do 1 aug (ICON)

Verwachte onstabiliteit voor woe 31 juli (ECMWF)

Onstabiel zomerweer vanaf aanstaande woensdagavond met soms een stevige regen- of onweersbui.
(neerslagpluim regio zuid, run: 28 juli 00z)

Met het oog op de overlap CAPE/schering is er bij de meest actieve verder kans op lokaal middelgrote hagelstenen (2-3 cm) en windstoten van 70-75 km/uur. Het grootste aandachtspunt zoals dit nu lijkt zijn lokaal flinke hoeveelheden neerslag binnen korte tijd. Verderop in Frankrijk is vooral fors meer CAPE aanwezig en daar kunnen bij een zware bui zodoende zeer grote hagelstenen verwacht worden in sommige delen van het centrale en zuidelijke deel. Al blijft dit verschijnsel uiteraard wel altijd heel plaatselijk van aard. In ieder geval voor vakantiegangers iets om een beetje rekening mee te houden.

Daarna: aanhoudend warm, soms een bui

Vanaf donderdag blijft het meestal licht wisselvallig zomerweer met afwisselend flink wat zon en soms de vorming van een (onweers)bui. Overall zien deze buienkansen er niet heel dynamisch uit en zullen echt zware buien dus grotendeels of helemaal uitblijven, in elk geval wat Nederland betreft. ’s Middags is het daarbij vaak broeierig warm met een hoge luchtvochtigheid en temperaturen die dagelijks uitkomen tussen 22 en 27 graden van noordwest naar zuidoost. Niet echt aangenaam weer dus voor grote inspanningen. Ook de nachten verlopen verder zwoel met minima die vaak niet lager uitkomen dan 16 tot 18 graden. Zelfs een enkele zogenaamde ‘tropennacht’ met waarden rond 20 graden behoort tot de mogelijkheden. Ook op de lange termijn blijft het aan de warme kant met in het binnenland geregeld zomerse temperaturen.

De komende 10-14 dagen blijft het relatief warm voor de tijd van het jaar met landinwaarts vaak zomerse maxima

Foto omslag: Anne-Marie van Iersel (Zeeland, juli 2024)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen