Weekverwachting: eerst zon, later (winterse) buien

Weekverwachting: eerst zon, later (winterse) buien

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 16 januari 2022 09:47 uur
Laatste update: 16 januari 2022 10:05 uur
De nieuwe week staat nog altijd in het teken van rustig winterweer. Hogedrukgebieden bepalen ons weerbeeld...

Droge start

De nieuwe week gaat droog en rustig van start. Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied net ten zuidwesten van ons land, wordt met een zwakke west- tot noordwestelijke stroming vrij zachte lucht aangevoerd. De meeste zon is weggelegd voor de maandag. Met name in de kustgebieden kan het dan zelfs enige tijd vrij zonnig worden, terwijl landinwaarts wolkenvelden meer de overhand hebben. De opklaringen breiden zich pas in de avond verder oostwaarts uit. Met een middagtemperatuur tussen 7 en 10 graden is het ronduit zacht voor half januari.

Verwachte hoeveelheid bewolking voor maandagmiddag 12 uur. Wit = wolken, grijs = opklaringen

Opnieuw mist?

Dinsdag en de eerste helft van woensdag komen we praktisch onder het hoog te liggen en valt de wind grotendeels weg. Dit levert met name in de nacht naar dinsdag op uitgebreide schaal vorming van mist en laaghangende bewolking op, iets wat we de afgelopen tijd wel vaker hebben gezien. Vervolgens rest de vraag: hoe snel lost dit grijs op? Met name dinsdag kan dat regionaal lang duren, onder de 'as' van het hogedrukgebied (boven Zuid-Nederland) mogelijk zelfs de hele dag. In gebieden met mist blijft het overdag dan een graad of 4, terwijl de temperatuur naar 7 of 8 graden stijgt wanneer de zon doorbreekt. 's Nachts blijft het vrijwel overal boven nul en dat heeft natuurlijk alles te maken met de hoeveelheid bewolking.

In de loop van woensdag zien we vanuit het noorden geleidelijk een weersverandering opdoemen. Een lagedrukgebied boven Scandinavië zet een uitloper richting de Benelux en het koufront van dit systeem zal ergens woensdagmiddag of -avond ons land passeren. Daarop valt enige tijd regen, waarna een stevige noord- tot noordwestelijke stroming opsteekt. In de nacht naar donderdag en donderdagochtend mogen we op de Wadden een harde noordwestenwind verwachten (7 Bft) met windstoten tot circa 75 km/uur.

Temperatuur pluim voor de komende 14 dagen (ECMWF)

Donderdag en vrijdag winterse buien

Met die noordwestelijke wind wordt beduidend koudere lucht naar de Benelux geblazen, al zal dat vooral op hoogte het geval zijn. Door wind vanaf zee koelt het aan de grond nauwelijks af en dat zien we ook terug op de temperatuurpluim hierboven: vanaf donderdag is er nauwelijks een daling zichtbaar na passage van het koufront.

Wel neemt dan de kans op enkele buien toe en met name tijdens de nachtelijke uren kunnen dat regionaal winterse buien worden. Daarbij kan dan hagel en natte sneeuw voorkomen; in de wat hoger gelegen delen van het land misschien zelfs wel een keer wat droge sneeuw. Maar een witte wereld lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Overdag blijft het namelijk een graad of 5 en 's nachts is het überhaupt de vraag of het wel echt tot vorst gaat komen. Heel anders is dat in de middelgebergtes om ons heen: de Ardennen, Eifel en het Sauerland kunnen ongetwijfeld wel een vers laagje sneeuw tegemoet zien, want daar vallen de buien grotendeels of helemaal in de vorm van sneeuw.

Het wisselvallige weer lijkt wel van tijdelijke aard, want richting het weekeinde neemt een nieuw hogedrukgebied het 'stokje' alweer over boven onze regio en wordt het droger. Door een aanhoudend westelijke wind verandert er aan de temperatuur heel weinig/ Serieus winterweer blijft dus voorlopig ver te zoeken...

Foto omslag: Cynthia van Leusden (Gelderland)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen