Weekverwachting: eerst zacht, later onstuimig met storm?

Weekverwachting: eerst zacht, later onstuimig met storm?

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 6 oktober 2024 09:35 uur
Laatste update: 6 oktober 2024 09:44 uur
Na een vriendelijk weekend, met vooral op zaterdag veel zon, komen vanaf maandag lagedrukgebieden dichterbij. Later in de week volgt ex-orkaan Kirk.

Zacht begin van de week

In de nacht van zondag op maandag trekt een warmtefront over ons land, waarna we op maandag overdag in een van oorsprong subtropische luchtsoort terechtkomen. Het wordt een stuk warmer dan de voorgaande dagen. Met een afwisseling van wolkenvelden, zon en een enkele bui wordt het 17 tot lokaal 20 graden. Vooral de middag verloopt aangenaam met geregeld brede opklaringen.

Maar maandagavond volgt vanuit het zuiden een occlusie, die voor enkele stevige buien zorgt. De zwaarste buien trekken in de nacht over. Hoewel de CAPE-waarden niet hoog zijn (maximaal 100 J/kg), is een enkele onweersontlading niet uit te sluiten.

Temperatuur maandagmiddag volgens ICON-D2

Buien in de nacht naar dinsdag volgens het Harmoniemodel

Dinsdag overdag is de occlusie doorgeschoven richting Denemarken, maar boven Duitsland ligt nog een uitgebreid frontsysteem. Hierdoor blijft er vooral in de oostelijke helft van Nederland veel bewolking hangen. In het westen breekt de zon af en toe door. Net als maandag hebben de droge perioden de overhand, maar een enkele losse bui blijft mogelijk. Het blijft zacht met temperaturen tussen de 16 en 19 graden.

Ex-orkaan Kirk op weg naar West-Europa

Vanaf woensdag wordt de weersituatie spannender. Dan is ex-orkaan Kirk onderweg naar West-Europa. De exacte koers is op deze zondag nog onzeker, maar zeer waarschijnlijk trekt het systeem met de kern over Noord-Frankrijk richting Noord-Duitsland. Mogelijk beweegt de kern van het systeem deels of geheel over ons land.

Woensdag neemt in ieder geval de bewolking snel toe, en een bijbehorend warmtefront trekt in de middag of avond over Nederland. Dit warmtefront is bijzonder actief, iets wat we vaker zien bij ex-orkanen. Er kan veel regen vallen, met hoeveelheden van 10 tot 30 millimeter in slechts enkele uren, en de wind neemt merkbaar toe.

Verwachte traject van Kirk volgens NOAA

Komt het tot storm?

De meeste onzekerheid zit in het windveld dat mogelijk in de nacht naar donderdag of donderdagochtend over ons land trekt. Aan de zuid- en zuidwestkant van het systeem bevindt zich een zogenaamd knijpveld, waar de isobaren dicht op elkaar liggen. Dit kan leiden tot een 'drukgolf', waarbij de wind flink kan uithalen.

In het meest ongunstige scenario kunnen windstoten van 100 tot 130 km/u voorkomen. Er zijn echter ook berekeningen waarbij de kern van het systeem meer over Duitsland trekt, waardoor het zwaarste windveld buiten onze landsgrenzen blijft. Daarnaast zijn er scenario's waarbij de kern nog steeds over Nederland trekt, maar met beduidend lagere windsnelheden.

Vanaf donderdagmiddag snelle stabilisatie

Waar alle weermodellen het in ieder geval over eens zijn, is de snelle stabilisatie in de loop van donderdagmiddag en vrijdag. Ex-orkaan Kirk trekt snel verder richting Scandinavië en een uitloper van het Azorenhoog zorgt voor rustiger en droger weer. De wind draait naar het noordwesten, waardoor het met temperaturen tussen de 11 en 14 graden een stuk frisser is dan aan het begin van de week.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen