Weekendweer: grijs en wisselvallig

Weekendweer: grijs en wisselvallig

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 12 november 2021 09:00 uur
Laatste update: 14 november 2021 15:15 uur
Er staat een wisselvallig weekend op het programma! Een lagedrukgebied passeert zaterdag ons land met buien en aan zee tijdelijk ook meer wind..

Veel buien op zaterdag

In de nacht naar zaterdag krijgen we vanuit het noordwesten met bewolking en (lichte) regen te maken. Die regen gaat zaterdagochtend 'over' in buien en daar kunnen lokaal best stevige exemplaren tussen zitten, met name in de noordwestelijke helft van het land. Een enkele klap onweer is zelfs niet uitgesloten. Plaatselijk kan zo'n 20 millimeter neerslag vallen. Wanneer het lagedrukgebied zich zuidwaarts over ons land verplaatst dringen de buien steeds dieper landinwaarts door, maar de hoeveelheden regen nemen daar wel geleidelijk wat af. Aan de achterzijde van het lagedrukgebied kan later op de dag nog steeds een enkele bui vallen, maar dan breekt ook de zon af en toe door. Wel komen we dan in iets zachtere lucht terecht waarin de temperatuur oploopt naar 11 tot 14 graden. Zelfs een lokale 15 graden lijkt in het midden en westen tot de mogelijkheden te behoren, zeker als de zon even tevoorschijn komt.

Naast buien komt er ook duidelijk wat meer wind te staan dan de afgelopen dagen het geval is geweest. Aan zee waai in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend al gauw een vrij krachtige westenwind (5 Bft), in het zuidwestelijk kustgebied af en toe krachtig (6 Bft). Met het passeren van het lagedrukgebied 'klapt' de wind zaterdagmiddag naar een oostelijke richting en neemt dan sterk in kracht af. In januari of februari had dit wellicht een overgang naar koud weer opgeleverd met vorst uit het oosten, maar daarvoor is het nu uiteraard nog veel te vroeg in het seizoen. Aan de temperatuur verandert dan ook niet veel: het blijft vrij zacht met 10-13 graden.

Zondag meer zon?

Zondag komen we onder invloed te staan van een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. De oostenwind neemt langzaam wat verder in kracht toe en kan langs de noordkust vrij krachtig worden, waardoor het behoorlijk fris zal aanvoelen. Vooral de hoeveelheid zonneschijn is verder een vraagteken. Boven Centraal-Europa heeft zich namelijk een flink veld met lage bewolking en mist opgebouwd en dat gebied wordt met een oostelijke stroming langzaam in onze richting getransporteerd. Het risico op hardnekkige wolkenvelden neemt dus alleen maar verder toe.

Dat zien we ook in de 'pluim' hieronder: de bedekkingsgraad wordt hierin weergegeven, ofwel de mate van bewolking. 100% bedekking staat gelijk aan volledig bewolkt weer, terwijl 0% bedekking een zonnige dag zou opleveren. Met name na het weekend zien we overtuigende signalen voor een aantal grijze dagen...

14-daagse pluim voor de bedekkingsgraad (bewolking), in expert-weergave (ECMWF)

14-daagse pluim voor de bedekkingsgraad (bewolking), in de eenvoudige weergave (ECMWF)

Daarna potentieel koudere nachten

Alvast een kleine blik op de nieuwe week laat zien dat de kans op wat koudere nachten opnieuw toeneemt. In grote lijnen keert exact het weertype van de afgelopen dagen terug: op veel plaatsen hardnekkige bewolking, maar lokaal (met de grootste kans voor het zuidoosten) ook brede opklaringen. Tijdens heldere momenten kan het 's nachts flink afkoelen en zijn temperaturen rond of iets beneden het vriespunt mogelijk. Zo werd het donderdagochtend vroeg in Limburg ook al ruim -2 graden, maar nog veel kouder was de regio Vijlen/Vaals met lokaal -4 graden. Onder een wolkendeken koelt de lucht volgende week echter nauwelijks af en zal het kwik regionaal op een graad of 6 blijven steken. Overdag komen we met een oostenwind niet veel hoger meer uit dan 7 tot 9 graden. In geval van bewolking weinig 'dagelijkse gang' dus!

Foto omslag: Piet Grim

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen