Warme week in aantocht!

Warme week in aantocht!

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 10 april 2022 12:17 uur
Laatste update: 10 april 2022 13:02 uur
Er staat onvervalst lenteweer op het programma voor de komende dagen!

Regionaal 'ruime twintigers'

Na een wisselvallige periode met veel neerslag en vorige week zelfs sneeuw, staan we nu aan de vooravond van een totaal ander weertype. De lente keert namelijk terug. En hóe! Met een stevige zuidoostelijke stroming wordt een bel warme lucht uit Noord-Afrika naar ons geblazen en dat gaan we merken. Aanjager van die zuidenwind is een diepe depressie die momenteel op de Atlantische oceaan ligt en langzaam richting Europa koerst. Aan de voorzijde van dit systeem wordt de warmte als het ware 'omhoog' geblazen. De satellietfoto hieronder is van gisteren met daarop de schitterende krul:

Bron NASA

Dinsdag en woensdag mogen we in een groot deel van Nederland temperaturen van 20 graden of meer verwachten. Met name woensdagmiddag is zelfs kans op 22-23 graden in delen van Brabant, Limburg en het oosten. Bij weinig wind en een vrij hoge luchtvochtigheid zal het dan ineens ronduit warm aanvoelen. Daarbij schijnt de zon geregeld, al oogt de lucht zeker niet strakblauw. Gedurende de hele periode trekken namelijk ook velden met sluierbewolking over ons land. Van tijd tot tijd kunnen die sluiers dik genoeg zijn om de zon enigszins af te schermen. Neerslag wordt t/m woensdagmiddag niet verwacht.

De kans is levensgroot dat het dinsdag al tot een officiële warme dag komt. Daarvoor moet in De Bilt ten minste 20,0 graden bereikt worden. Dit lijkt een formaliteit; daarmee zou de eerste warme dag van dit jaar ook 'landelijk' een feit zijn!

Verwachte maximumtemperatuur voor woensdag 13 april

Koufront

Woensdag volgt er vanuit het zuidwesten enige verstoring. Een koufront nadert en dat betekent meer bewolking, het eerst in de kustgebieden. Daar draait de wind mogelijk woensdagochtend al naar een westelijke richting, waardoor het aan zee snel afkoelt. Dieper landinwaarts wordt het eerst nog wel warm; daar komt het koufront pas woensdagavond of in de nacht naar donderdag aan. Doordat we aanvankelijk hoge temperaturen hebben, wordt de atmosfeer in die regio's licht onstabiel van opbouw (meer achtergrondinformatie over onstabiliteit kun je hier vinden). Dit zien we vooral ook terug boven delen van Frankrijk, het westen van Duitsland en de Ardennen. Bij een 'optimale' timing van het koufront kunnen zich dan enkele fikse buien vormen, mogelijk met onweer. Er zijn zelfs berekeningen die enkele tientallen millimeters aan neerslag laten vallen, doordat de buien mogelijk sterk activeren nabij de oostgrens. Dit is dus zeker iets om in de gaten te houden.

Op de kaarten hieronder zien we de onstabiliteit woensdagavond en daaropvolgend de ontwikkeling van buien later op de avond en nacht naar donderdag.

Verwachte onstabiliteit (CAPE), woensdag 20 uur

Verwachte neerslag, woe 23u - don 02u

Het westen en noorden van Nederland houden het overigens vrijwel zeker droog, omdat het koufront daar 'geruisloos' passeert. We spreken van een geruisloze passage wanneer zich geen neerslag voordoet op een front, maar alleen wat bewolking en een draaiing van de wind zichtbaar zijn.

Opnieuw Saharastof?

Een addertje onder het gras is eventueel een nieuw gebied met Saharastof. Momenteel woeden er weer enkele stormen in Noord-Afrika, waardoor een flinke hoeveelheid stof uit de woestijn de lucht in geslingerd wordt. De komende dagen is het exacte traject van die bubbel Saharastof nog onzeker, maar vooral tussen dinsdagavond en woensdagochtend maken we een goede kans om een "veeg" ervan mee te krijgen. Net als vorige maand uit zich dat in een egaal gele lucht, waarbij de zon mogelijk zelfs afgeschermd wordt. In delen van Spanje en Frankrijk kan een deel daarvan weer tegen de aarde slaan, waardoor o.a. berggebieden oranje/bruin kunnen kleuren.

Verwachte hoeveelheid Saharastof voor woensdagochtend 04-07 uur / bron Copernicus

Overigens lijkt dat Saharastof bij ons ditmaal niet op de grond terecht te komen. Begin maart viel wat lichte regen tijdens passage van het Saharastof en toen resulteerde dat in een laagje bruin stof op daken, zonnepanelen en auto's. Dat blijft ons ditmaal hoogstwaarschijnlijk bespaard. Woensdagavond, wanneer de kans op een bui dus toeneemt, is vrijwel al het Saharastof namelijk alweer uit de lucht verdwenen.

Daarna opnieuw kouder?

De verwachtingen voor later in de week zijn momenteel nog erg onzeker. Er zou zich een nieuw hogedrukgebied kunnen vormen boven het noorden van Europa. waardoor de wind bij ons uit het noordoosten komt te waaien. In dat geval krijgen we opnieuw met droge en frisse lucht uit Scandinavië te maken. Overdag dalen de temperaturen dan naar 11 tot 15 graden en in de nachten neemt de kans op een graadje vorst toe, met name vanaf het paasweekend. Overigens houdt het fraaie weerbeeld met overwegend droog weer en zonnige perioden dan wel aan. Wanneer de wind iets meer oostelijk zou blijven, dan komt het kwik al snel een aantal graden hoger uit.

14-daagse temperatuurpluim van ECMWF (run 10 april / 00z)

Een ander scenario is dat zich het hogedrukgebied zich westelijker vormt boven de oceaan, waardoor de wind bij ons noord- tot noordwestelijk wordt. Dan neemt de kans op enkele buien verder toe en in dat geval worden de temperaturen ronduit gematigd voor de tijd van het jaar. Met name in Noord-Nederland kan het op sommige dagen dan zomaar kouder blijven dan 10 graden. Die onzekerheid zien we ook in de temperatuurpluim hierboven: bijvoorbeeld op Tweede Paasdag loopt de spreiding uiteen van 7 tot 22 graden als middagtemperatuur. Deze ontwikkelingen moeten we de komende dagen verder volgen.

Foto omslag: Tiny Post

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen