Vrij zachte winter met van alles wat

Vrij zachte winter met van alles wat

Rico Schröder
Rico Schröder 28 februari 2023 14:06 uur
Laatste update: 28 februari 2023 14:08 uur
De winter van 2022-2023 was een zachte winter. December verliep een fractie te koud, maar januari en februari waren duidelijk te zacht.

De gemiddelde wintertemperatuur is uitgekomen op 5,2 graden tegen 3,9 normaal. Het was een winter met van alles wat. In december konden we regionaal schaatsen op natuurijs, maar kwam het ook tot gladheid door ijzel. Januari was een kletsnatte maand met op veel plaatsen in het land meer dan 150 mm regen. Februari daarentegen was zonnig en droog. Een heuse winterstorm ontbrak echter.

Opvallend rustige winter

Ondanks doorgaans hoge temperaturen en de vaak daar bij horende westelijke winden, is het niet tot storm gekomen. Voor een officiële storm moet ergens in ons land tenminste een uur lang windkracht 9 worden gemeten. Vaak gebeurt dat dan ook bij een westcirculatie, maar dit jaar dus niet. Omdat er ook in de herfst geen officiële storm is gemeten, hebben we voor het eerst sinds 1933 een periode van september tot en met februari zonder storm. Meer hierover in dit artikel.

Recordwarm rond de jaarwisseling

De winter verliep gemiddeld vrij zacht. Het contrast was vooral in december groot. Zowel de laagste als de hoogste temperatuur van deze winter werd gemeten in de maand december. Op 14 december daalde de temperatuur naar -10,6 graden in Eelde. De hoogste temperatuur werd op oudejaarsdag genoteerd in het Limburgse Ell. Het werd er maar liefst 17,6 graden. In De Bilt werd het oudejaarsavond 15,9 graden en daarmee werd een nieuw decemberrecord genoteerd. De gemiddelde temperatuur in december was 3,9 graden tegen 4,2 normaal. Daarmee was het de koudste december sinds 2010.

We sloten het jaar 2022 af met hele hoge temperaturen. In Ell werd het 17,6 graden. 

Het jaar begon met recordhoge temperaturen. Op veel plaatsen kwam het tot records. 

Ook de jaarwisseling zelf verliep ronduit zacht met in Limburg bijna 17 graden midden in de nacht. In De Bilt werd het even na middernacht 15,6 graden en daarmee werd ook het januarirecord gebroken. Het vorige record was 15,1 graden en werd gemeten in januari 1993. 

Aanhoudend zacht zonder extremen

Ook de rest van januari verliep vrij zacht en dat zachte weer namen we mee naar februari. Echte uitschieters waren er niet meer en het kwam verder dan ook niet tot datum-warmterecords. 

Het aantal vorstdagen in De Bilt was 33 dagen tegen 35 normaal. Het aantal ijsdagen met een temperatuur het gehele etmaal onder nul was 2 tegen 6 dagen normaal. Officiële dagen met strenge vorst met een minimumtemperatuur beneden -10 graden kwamen niet voor. Wel daalde de temperatuur in het oosten en noordoosten lokaal wel tot onder de -10. De laagste temperatuur van de hele winter werd genoteerd in Eelde. Daar daalde de temperatuur op 14 december naar -10,6 graden.

Januari was een kletsnatte maand

De maand januari spande de kroon wat betreft de neerslaghoeveelheid. Gemiddeld over het land viel 108 mm tegen 68 normaal. In een zone over het midden van het land viel lokaal bijna 150 mm. In De Bilt viel 142 mm en in Rotterdam werd 148 mm genoteerd. 

De neerslag viel deze winter overigens lang niet altijd als regen. De koude periode in december werd afgesloten met lokaal sneeuw en uiteindelijk ook ijzel. Zondagavond 18 december kwam het in verschillende regio’s tot ongelukken doordat wegen veranderden in ijsbanen. Het KNMI gaf daarvoor code oranje uit. Dat was een paar dagen daarvoor op donderdag 15 december ook al het geval toen het tot ijzel kwam in de avond. 

Op 20 januari viel in het zuidoosten een flink pak sneeuw. Foto: Wouter van Bernebeek

Ook op 20 en 26 januari werd code oranje uitgegeven. Op 20 januari voor sneeuwval en op de 26e voor ijzel. Op vrijdag 20 januari ontstond in het zuidoosten van het land een pak sneeuw van plaatselijk 7 tot 12 centimeter, het hoogst gemeten sneeuwdek van de winter.

Winterse neerslag bleef in de derde wintermaand nagenoeg uit. Alleen op de eerste dag van de maand kwam het tot natte sneeuw en de maand eindigde ook regionaal met natte sneeuw. Over het algemeen was februari een droge maand en gemiddeld over het land viel ongeveer 22 mm. In het zuidwesten viel de minste neerslag en kwam de neerslagsom uit op minder dan 10 mm. Het natst was het in Gelderland. In de omgeving Beekbergen, Apeldoorn viel zo'n 50 mm. Ook in de Achterhoek en in de regio Twente viel meer dan 40 mm. 

Gemiddeld over de drie wintermaanden scheen de zon iets vaker dan gebruikelijk. In totaal scheen de zon 235 uur tegen 215 normaal. 

Normaal aantal zonuren

Qua zonneschijn was de winter vrij gemiddeld. Waar januari nipt aan de sombere kant eindigde, waren december en februari een zonnig. Inclusief de laatste dagen van februari komt de winter gemiddeld over het land uit op 235 zonuren tegen normaal 215 uren. Het zonnigste tijdvak zagen we van 12 t/m 18 december, gepaard gaande met de winterse kou. Maar ook delen van februari waren tamelijk zonnig. 

Vorig jaar had de winter een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden. Verder hadden we 21 vorstdagen, viel gemiddeld over het land 214 mm regen en scheen de zon ruim 220 uur.

Foto: Francien Tax

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen