Van zomer naar winter. Wat een omslag!

Is het nu ook uitzonderlijk koud?

Van onze weerman

Alfred Snoek
Van zomer naar winter. Wat een omslag!

Van zomer naar winter. Wat een omslag!

Alfred Snoek
Alfred Snoek 11 mei 2020 13:14 uur
Laatste update: 11 mei 2020 13:28 uur
Na een weekend met zomerse temperaturen, is het weer echt omgeslagen. Een koude noordenwind voert lucht vanaf de poolstreken aan.

Van zomer naar winter. Wat een omslag!

Afgelopen weekend leek het nog volop zomer in ons land. Zo steeg het kwik zaterdagmiddag naar 25 of 26 graden en zelfs zondag wist in een groot deel van het land de temperatuur nog naar meer dan 20 graden op te lopen. In de noordelijke provincies stak al snel een forse noordenwind op en koelde het gedurende de zondag steeds verder af. Op de meeste plaatsen verliep de overgang naar het koudere weertype wat neerslag betreft geruisloos, alleen in het zuiden waren in de warme lucht enkele buien actief. Net over de grens in België werd zelfs een winhoos (technische naam landspout) waargenomen. Hier schreven we gisteren ook al over. 

Maximumtemperatuur afgelopen zondag, 10 mei.

Uiteindelijk wist de koude lucht even voor zonsondergang ook het zuiden van Limburg te bereiken. In de noordelijke provincies stond de verwarming al een tijdje aan. Met 7 of 8 graden en een forse noordenwind was het hier alles behalve aangenaam.

Lucht vanuit de poolstreken

 Inmiddels zitten we, zoals meteorologen dat zeggen, volledig in de koude lucht. Lucht afkomstig vanaf de poolstreek die onderweg naar ons land vrijwel alleen maar over koud zeewater strijkt en dus nauwelijks kan opwarmer. Omdat de zon in deze tijd van het jaar erg hoog boven de horizon staat, kan deze de luchtmassa boven land toch wel wat opwarmer. Vandaar dat we vandaag nog op 12 tot 14 graden uitkomen. In een bui, zakt de temperatuur echter zo een paar graden en de noordenwind zorgt er ook nog eens voor dat de gevoelstemperatuur beduidend lager ligt. 

De koude lucht is overigens nog altijd bezig met zijn toch naar het zuiden. Deze maandag krijgt Duitsland met grote temperatuurverschillen te maken. Zo is het in het zuiden van Beieren 20 tot 24 graden, maar ligt de temperatuur in het midden van Duitsland vanaf 600 meter hoogte rond of zelfs iets onder nul. Verschillende heuvelruggen kleuren midden op de dag zelfs wit van vers gevallen sneeuw. (afbeelding twitter) Ondanks dat deze hoog gelegen gebieden in Duitsland in het winterseizoen wel vaker met sneeuw te maken hebben terwijl in het laagland gewoon regen valt, is dat in deze tijd van het jaar toch wel vrij bijzonder. 

Sneeuwval in het Duitse Middelgebergte. Hier een beeld van een webcam deze maandagmiddag op ongeveer 900 meter hoogte. Bron: Bergfex

Wat staat ons deze week te wachten?

De komende dagen blijven we vertoeven in luchtmassa’s afkomstig vanaf de poolstreek. Het blijft dus fris voorjaarsweer. Wel staat er vanaf morgen duidelijk minder wind en met geregeld zon is het bij tijden best aangenaam. Toch kan er vooral in het noorden van het land af en toe een bui vallen en verlopen de nachten behoorlijk koud. Niet alleen aankomende nacht, maar ook de nachten daarna kan het in het binnenland afkoelen tot rond het vriespunt. Aan de grond zal het zelfs op uitgebreide schaal tot nachtvorst komen. 

Geen records

De huidige temperaturen zijn overigens niet extreem. Het kan echt nog wel wat kouder. Als we kijken naar de maximumtemperatuur in deze fase van mei, dan staan de records wat laagste maximumtemperaturen zo tussen 6 en 9 graden. Zo werd het 13 mei 1915 op vliegveld Eelde (net iets onder Groningen) niet warmer dan 6,0 graden. Ook nachtelijke vorst is nu nog altijd mogelijk. Dan moeten we denken aan 1 of 2 graden onder nul, bijvoorbeeld in de nacht van 11 op 12 mei 1941 (Eelde -1,8 graden). De huidige temperaturen liggen onder de norm voor de tijd van het jaar, maar het kan dus echt nog wel een stukje kouder. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen