Vallende sterren dit weekend

Vallende sterren dit weekend

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 19 oktober 2017 11:33 uur
Laatste update: 19 oktober 2017 13:06 uur
Dit weekend zijn er weer veel vallende sterren te zien als vanaf aarde de meteorenzwerm Orioniden zichtbaar is. Het maximum valt aan het einde van de nacht van zaterdag op zondag als er 35 tot 40 vallende sterren door de sterrenkundigen worden verwacht.

Wolken of opklaringen

Om vallende sterren te zien moet het natuurlijk wel helder zijn. Bewolking is funest voor een goede waarneming. Ook is het prettig als de maan niet aan de hemel staat of slechts een kleine schijngestalte heeft. Dat laatste is dit weekend het geval want het is dan net nieuwe maan geweest en dan is de maan slechts een smalle sikkel. Dat is dus al mooi meegenomen. Of het 's nachts ook onbewolkt is, is nu nog moeilijk te zeggen.

Het weer gaat de komende dagen 'om'. Het wordt wisselvalliger en oceaandepressies krijgen grip op ons weer. Dat betekent dat storingen komen en gaan. Tijdens de passage van zo'n storing is het bewolkt en kan het regenen, tussen de storingen in kan het juist weer breed opklaren. De grote weermodellen laten zo'n opklaringsgebied nu zien op zaterdagavond en het eerste deel van de nacht van zaterdag op zondag. Ideaal om dus meteoren te spotten. Maar beweegt alles net even wat langzamer of sneller dan kan die verwachting nog flink veranderen.

Orion is de rechterbovenpunt van de zandloper.

Waar moet ik kijken

De Orioniden 'vallen'uit het sterrenbeeld Orion. Komend weekend is dit (winter)sterrenbeeld in het zuiden zichtbaar. Een deel van het sterrenbeeld is heel herkenbaar en lijkt op een zandloper waarbij het smalle deel van de zandloper wordt gekenmerkt door drie zeer heldere sterren. Je kan het vrij snel ontdekken. Voor de beste kans op meteoren Kijk je schuin omhoog, zo'n 50 graden. (0 graden is recht vooruit, 90 graden is recht omhoog). Probeer een beetje te focussen net linksboven de zandloper.

Ook kijken op de andere avonden

De Orioniden zijn feitelijk stof en ijsdeeltjes van bekende komeet van Halley. Ieder jaar kruist de aarde de restanten van de staart van Halley. Wanneer dergelijk deeltjes tegen in onze atmosfeer komen verbranden ze en zien we dat als een lichtspoor aan de hemel, alsof er een ster valt. 

Zo'n stofwolk is niet in een nacht gepasseerd en dat betekent dan ook dat er ook in de andere nachten rond het maximum meer vallende sterren zijn te zien. Kijk dus ook al vanavond en morgenavond naar boven als het helder is en dat geldt ook voor de eerste nachten na het weekend. De Orioniden zijn zo'n vijf dagen zichtbaar.

Deze foto maakte ik van Orion toen de komeet Lovejoy ook met het blote oog zichtbaar was in 2015. De Orioniden zijn te zien rond het sterrenbeeld Orion dit weekend.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen