Tropische hitte op komst. Krijgen we een hittegolf?

Tropische hitte op komst. Krijgen we een hittegolf?

Alfred Snoek
Alfred Snoek 8 augustus 2022 11:45 uur
Laatste update: 8 augustus 2022 12:44 uur
Het wordt in de loop van de week tropisch warm. Krijgen we ook een hittegolf?

Temperatuur gaat omhoog

Zowel zaterdag- als zondagochtend was het rond zonsopkomst behoorlijk fris in met name het binnenland. Lokaal wist de temperatuur tot rond een graad of 6 te dalen. Dat zijn voor hartje zomer behoorlijk lage temperaturen. Records zijn het overigens niet. Op de zandgronden van Oost-Nederland zijn in deze fase van het jaar weleens temperaturen van 3 a 4 graden gemeten. Opmerkelijk zijn de lage temperaturen wel, want de temperatuur gaat deze week flink omhoog en uiteindelijk volgen een paar tropisch warme dagen. Zelfs een hittegolf lijkt in de maak!

Minimumtemperaturen in de nacht naar zondag 7 augustus.

Wat is een hittegolf

Een hittegolf is een periode van minimaal 5 dagen waarbij de temperatuur oploopt naar meer dan 25 graden. Op drie willekeurige dagen moet de maximumtemperatuur ook boven de 30 graden uitkomen. Sinds 1901 zijn er in De Bilt 29 hittegolven waargenomen. Mocht het deze week lukken, dan kunnen we de 30ste hittegolf sinds het begin van de vorige eeuw in de boeken bijschrijven.

Kleine addertjes onder het gras

De huidige computerberekeningen laten zien dat we aanstaande zaterdag officieel over een hittegolf kunnen spreken. Zowel deze zondag als maandag blijft de temperatuur in De Bilt op zo'n 24 graden steken. Pas dinsdag wordt de eerste zogenaamd zomerse dag met een maximumtemperatuur van tenminste 25 graden voorzien voor Midden-Nederland. Woensdag wordt het ook ruim 25 graden en vanaf donderdag zit er dan een reeks tropische dagen aan te komen. Na twee zomerse dagen op dinsdag en woensdag, moeten donderdag, vrijdag en zaterdag dan vervolgens een maximumtemperatuur van 30,0 of hoger produceren alvorens we over een officiële hittegolf kunnen spreken.

Weerkaart voor aanstaande donderdag. Een zone met hogedrukgebieden loopt vanaf de oceaan even ten noorden van ons land richting de Baltische Staten. Droge en warme lucht schuift over onze omgeving en zorgt voor tropische temperaturen. De lagedrukgebieden bij IJsland nemen een noordelijke koers om de hogedrukgebieden richting het noorden van Scandinavië.

Als om wat voor reden dan ook de temperatuur dinsdag op 24,9 graden uitkomt of bijvoorbeeld donderdag op 29,8 graden blijft steken, dan moeten we een dag langer wachten voor een landelijke hittegolf. Op basis van de meest actuele computerberekeningen van onder andere het Europese ECMWF model lijkt de tropische hitte ook volgende week zondag en zelfs maandag nog aan te houden. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet de vraag is óf we een hittegolf krijgen in De Bilt, maar vooral wanneer. Klein addertje onder het gras is dan op die termijn wel de onzekerheid.

Ook al zien de pluimverwachtingen er op dit moment heel standvastig en overtuigend uit, dit kan op het laatste moment altijd veranderen. Daarom houden we een kleine slag om de arm. Voor aanstaande zaterdag zien we namelijk ook berekeningen met een maximumtemperatuur ruim onder de 30 graden en ook zondag is dat signaal er. Mochten deze berekeningen bij de volgende modeluitdraai meer en meer volgers krijgen, dan komt die 30ste landelijke hittegolf nog in gevaar.

De temperatuurpluim voor Midden-Nederland. In de loop van de week worden tropische temperaturen verwacht. Zelfs volgend weekend is van een afkoeling zeer waarschijnlijk nog geen sprake.

Regionaal

Met name in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek lijkt een regionale hittegolf wel te gaan lukken. Of ook het Waddengebied gaat voldoen aan de definitie is nog maar de vraag. Sowieso komt het op de Waddeneilanden vrijwel nooit tot een hittegolf dankzij het verkoelende zeewater. In 2019 lukte het wel en kwam het op meetpunt Terschelling voor het eerst sinds het begin van de metingen tot een echte hittegolf. Toch is in het verleden op met name de oostelijke Waddeneilanden soms ook wel sprake geweest van een hittegolf. De aflandige zuid(oost)enwind waait hier namelijk over een veel minder groot stuk zeewater. Zeker bij laagwater koelt de lucht boven de Waddenzee nauwelijks af waardoor Waddeneilanden als Ameland en Schiermonnikoog veel hogere temperaturen dan bijvoorbeeld Terschelling en Vlieland kunnen meten. Op deze eilanden staat echter geen meetpunt van het KNMI.

Geen einde aan de droogte

Regen van betekenis zit er niet aan te komen deze week. De enige spatten regen vallen maandagochtend op een enkele plek in het noorden van het land. De droogte die nu heerst zal dan ook alleen maar erger worden en met eveneens geen druppel regen in het stroomgebied van de Maas en Rijn zullen de waterstanden van onze belangrijkste waterwegen steeds verder zakken.

Pas na volgend weekend zien we in de pluim voorzichtig wat neerslagsignalen verschijnen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen