Sterrenregen af en toe te zien

Sterrenregen af en toe te zien

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 10 augustus 2018 12:06 uur
Laatste update: 10 augustus 2018 12:23 uur
De komende tijd trekt de aarde weer door de Perseïden-meteorenzwerm. Elk jaar rond half augustus levert dit op het hoogtepunt zo'n 70 tot 80 vallende sterren per uur op. Zijn de Perseïden dit jaar goed te zien?

Wat zijn de Perseïden

De Perseïden zijn waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwerm, zowel doordat dit een van de rijkste zwermen van het noordelijk halfrond is als door het feit dat het maximum van de zwerm bij ons in de zomervakantie plaatsvindt.

De bron van de Perseïden is de komeet 109P/Swift-Tuttle met een periode van 133 jaar, en rond de perihelia van 1862 en 1992 werd een verhoogde activiteit van de meteoren waargenomen. De meteoroïden die de Perseïden veroorzaken bevinden zich voornamelijk net buiten de baan van de Aarde om de Zon, zodat de Aarde net langs de hoofdmoot beweegt.

Iedere 12 jaar brengt de planeet Jupiter een aantal meteoroïden uit hun baan, waardoor ze in de aardbaan terecht komen en er verhoogde activiteit te zien is. Dit gebeurde voor het laatst in 2004, en een verhoogde activiteit doordat de Aarde door een verdicht komeetspoor trekt is mogelijk in 2016, 2017 en 2018. Dit jaar hebben we dus geluk!

Een vallende ster

Komende nachten vaak wolken

De komende nachten kunnen we niet overal in het land vallende sterren bekijken. Wolkenvelden gooien roet in het eten, maar er zitten zo nu en dan wel gaten in die wolkenvelden. Van de maan heb je dit jaar niet zo veel last.

Komende nacht zijn de Perseïden ook al te zien. Weliswaar minder 'vallende sterren' per uur, maar alsnog genoeg kan je er met geluk 20 tot 40 zien. De beste papieren zijn voor het westen, zuidwesten en deels het midden van het land later in de nacht. In het noorden en oosten zijn meer wolkenvelden aanwezig, maar ook daar valt op enkele plekken soms even een gat.

In de nacht naar zondag trekt waarschijnlijk een gebied met sluierwolken over ons land. Gezien de verticale opbouw van de atmosfeer kan dit dek met sluierwolken vrij dik zijn, waardoor het zicht op sterren een stuk minder wordt. Als eerste komt de hoge bewolking het westen binnen, waardoor de beste papieren die nacht voor het oosten zijn.

In de nacht naar maandag, het hoogtepunt van de Perseïden, zien we de meeste wolkenvelden. Opnieuw heeft een vrij dikke laag sluierwolken de overhand. Ook in die nacht zullen er gebieden zijn waar de sluierbewolking dunner is of er zelfs een gat in valt. De kans daarop is het grootst in het oosten en zuidoosten.

Soms frisse nachten

Als je de komende nachten naar de Perseïden wilt kijken, is een dikke trui of een jas geen overbodige luxe. Komende nacht daalt het kwik naar 11 of 12 graden, in de nacht naar zondag kan het kwik zelfs dalen tot beneden 10 graden. In de nacht naar maandag is het minder koud met een graad of 15.

Hoe kan je de Perseïden zien?

Kijkrichting Perseïden in de nacht naar maandag

Om de Perseïden te zien heb je geen apparatuur nodig. De fellere exemplaren zijn prima met het blote oog te zien. Het belangrijkst is dat je op een zo donker mogelijke plek naar een heldere hemel kan kijken. De Perseïden zijn het best te zien richting het noordoosten op zo'n 50 graden boven de noordelijke horizon, dat is ongeveer halverwege tussen de horizon en de hemel recht boven je hoofd.

Als je naar de Perseïden wilt kijken dan is een ligstoel het fijnst. Je krijgt geen stijve nek van het omhoog kijken en je ligt een stukje boven de snel afkoelende bodem. Een warme drank in een thermosfles kan ook prettig zijn, zeker wanneer je enkele uren buiten bent.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen