Stemmen op de eerste lentedag

Weer heeft nauwelijks invloed op gang naar de stembus

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Stemmen op de eerste lentedag

Stemmen op de eerste lentedag

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 19 maart 2019 09:27 uur
Laatste update: 20 maart 2019 06:35 uur
Woensdag begint de astronomische lente. Om 22:58 staat de zon loodrecht boven de evenaar en dat is het moment om te wisselen van winter naar lente. Op heel de wereld duurt de dag en de nacht dan ongeveer even lang.

Lente!

De keerkringen

In Nederland duurt de dag (het moment dat een deel van de zon boven de horizon zichtbaaris) ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Als de lente gestart is zal de daglichtperiode alleen maar verder toenemen. De komende 3 maanden zal de zon naar zijn hoogste punt klimmen. Dat wordt bereikt als de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring komt te staan. Dit gebeurt op vrijdag 21 juni de start van de zomer en tevens de langste dag. Vanaf dit moment worden de dagen op het noordelijk halfrond weer korter. 

Regionale verschillen

Hoewel het weerbeeld de eerste lentedag van 2019 rustig is, kunnen we niet spreken van een zonnige lentedag. Daarvoor zijn de verschillen regionaal te groot. Over het algemeen is er veel bewolking. In het noorden valt soms wat lichte regen of motregen. Aan zee is kans op grijs weer met kans op nevel, mist en lage bewolking. Landinwaarts maakt de zon de meeste kans om door de bewolking heen te breken. Vooral in het oosten en zuidoosten verwachten we ook zonnige perioden.

De wind houdt zich rustig. De zuidwestenwind is zwak of matig, 2 tot 4 Bft en de temperatuur varieert tussen de 11 en 13 graden. In mist wordt het niet veel warmer dan 8 graden.

Stemmen

Op deze eerste lentedag mogen we ook naar de stembus. Er kan gestemd worden voor de provinciale staten en de waterschappen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het weer in Nederland niet direct invloed heeft op de opkomst. Alleen als er lang en veel regen valt is de opkomst iets minder, maar we hebben het dan over 1 procent. Bij stralend zonnig weer maken mensen iets makkelijker de gang naar de stembus. Over het algemeen kan je stellen dat mensen die willen stemmen toch gaan stemmen ookal omdat het aantal er over het algemeen niet veel gereisd hoeft te worden om bij een stembureau te komen.

Hoe dan ook, woensdag kan het weer in ieder geval geen reden zijn om niet te gaan stemmen. Het regent niet of nauwelijks, het is niet te heet of te koud en er wordt ook geen gladheid verwacht.

Weer en stemmen in de Verenigde Staten

Onderzoeken in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat het weer wel invloed heeft op de gang naar de stembus. Een belangrijke reden is dat veel Amerikanen een flink eind moeten reizen om bij een stembus te komen. Bij slecht weer haken een flink aantal stemmers af.

Obama bij slachtoffers na orkaan Sandy

Opmerkelijk is ook dat het weer invloed kan hebben op wie er gestemd wordt in de Verenigde Staten. Als er net een natuurramp is geweest voor verkiezingen, bijvoorbeeld een orkaan, dan moeten politieke leiders scherp zijn. Zij kunnen stemmen winnen door zich te laten zien na de ramp en bijvoorbeeld veel hulp aan te bieden in de vorm van geld en goederen.

De toen zittende President Obama scoorde zo erg goed door na 'superstorm' Sandy. In de ogen van veel Amerikanen nam hij toen veel goede beslissingen en steeg zijn populariteit. Dit werd vervolgens zichtbaar in de verkiezingen. President Bush kreeg juist in 2005 heel veel kritiek na orkaan Katrina. In de beleving van veel Amerikanen reageerde hij niet adequaat en dat koste hem veel stemmen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen