Spannende weerkaarten: Grens winterkou en zachte lucht precies over Nederland

Spannende weerkaarten: Grens winterkou en zachte lucht precies over Nederland

Alfred Snoek
Alfred Snoek 25 januari 2021 14:53 uur
Laatste update: 25 januari 2021 16:54 uur
Later deze week komt de grens tussen twee luchtsoorten ergens in de buurt van ons land te liggen. De regionale verschillen kunnen daardoor soms groot zijn.

Winterse plaagstootjes

Echt winterweer hebben we nog niet gehad dit jaar. Wel hebben we inmiddels enkele plaagstootjes van de winter mogen ervaren. Eerder deze maand viel in vrijwel het hele land een paar centimeter sneeuw en was er 's avonds enkele uren sprake van sneeuwpret. Afgelopen weekend was het zuiden van het land soms aan de beurt. Vooral in Limburg wist zich in de nacht naar zondag een behoorlijke laag sneeuw te vormen. Op de Vaalserberg lag zondagochtend ruim 15 cm en nadat er afgelopen nacht opnieuw wat sneeuw was bijgevallen, was de sneeuwlaag zo'n 20 cm dik geworden. Elders in het land was van een sneeuwdek nauwelijks sprake, wel was het in de noordoostelijke helft van het land best koud. Het vroor er vanmorgen 4 tot 7 graden. 

Echt koud is het ruim ten noorden van ons. Verliep de voorgaande winter in grote delen van Scandinavië en Europees Rusland extreem zacht, dit jaar is het weer er minder extreem. In Moskou is de temperatuur nu weer iets boven nul gekomen, maar vorige week vroor het er stevig. Iets dat overigens heel normaal is voor die regio. Ook in Scandinavië zakt de temperatuur soms flink en is er op beschutte plekken de afgelopen tijd regelmatig een temperatuur van -30 graden gemeten.

Weerkaart van het Amerikaanse GFS model (06z run) voor donderdagochtend. Alleen het noordoosten zit bij deze berekening in de koude lucht. Elders valt regen en in het zuiden kan het gemakkelijk 10 graden worden.

Kou wil zich zuidwaarts uitbreiden

Heel voorzichtig wil de koude lucht in het noorden van Europa zich naar het zuiden uitbreiden. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat lagedrukgebieden een vrij zuidelijke koers volgen. Die zuidelijkere koers van de lagedrukgebieden nabij onze breedtegraad kunnen we dan weer koppelen aan de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied nabij de Noordpool. Al deze weersystemen beïnvloeden elkaar en zorgen er dus voor dat de grens tussen twee luchtsoorten zich ergens in de buurt van ons land gaat ophouden. Waar de grens komt te liggen is nog erg onzeker en daarmee ook de weersontwikkeling later deze week in ons land.

Grootschalig is de weersituatie donderdagochtend volgens het Franse Arpege model hetzelfde, maar de zachte lucht zit net iets zuidelijker. In grote delen van Nederland vriest het in de ochtend en lokaal valt wat sneeuw. 

Grote onzekerheid

De verschillende weercomputers berekenen de grens tussen de koude en zachte lucht allemaal weer op een andere plek. Minst winters zijn de berekeningen van het GFS model. Die laat de zachte lucht over heel Nederland uitstromen. De berekeningen van het ECMWF model zijn echter een stuk voorzichtiger en laten de kou in het noorden een stuk hardnekkiger zijn. Ook berekeningen van het Franse Arpege model komt met een veel zuidelijke grens van de luchtmassagrens waardoor de kans op winterweer in ons land een stuk groter zijn.

Hoe dan ook, aan de koude kant van de het weerfront valt winterse neerslag. Naast sneeuw of natte sneeuw kan dat ook ijsregen of ijzel zijn. Aan de zuidzijde valt gewoon regen bij temperaturen ruim boven nul. De komende dagen moet duidelijk worden welk model de situatie het beste heeft voorzien. 

Noordoost

Zuidwest

Pluim laat onduidelijkheid goed zien

De zogenaamde pluimverwachting die je hier kunt vinden laten de onzekerheid ook goed zien. In het zuidwesten van het land lijkt volgens het gros van de berekeningen op donderdag de zachte lucht als winnaar uit de bus te komen. In het noordoosten is die kans een stuk minder groot. Ook vrijdag zien we grote verschillen tussen het noordoosten en zuidwesten van het land. Pas in het weekend lijkt het erop dat de koude lucht (tijdelijk) als winnaar uit de bus komt. Zowel in het zuiden als noorden van het land komt het dan tijdens de nachten tot een paar graden vorst. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen