Seizoen van lichtende nachtwolken staat op het punt van beginnen

Seizoen van lichtende nachtwolken staat op het punt van beginnen

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 28 mei 2021 17:21 uur
Laatste update: 7 juni 2021 15:16 uur
De tijd van het jaar waarin lichtende nachtwolken zijn te zien, staat op het punt van beginnen. De seizoen staan op groen voor een indrukwekkende periode!

Lichtende nachtwolken

Aantal lichtende nachtwolken groeit snel. Bron: NASA

Lichtende nachtwolken zijn wolken die het hoogst zitten van alle wolken die we op aarde kennen. Op ongeveer 83 kilometer hoogte rijpt waterdamp in de weken rondom de langste dag van het jaar op stofdeeltjes van onder andere meteoren, waardoor grote sluiers van ijskristallen ontstaan. Lichtende nachtwolken zijn doorgaans in de maanden juni, juli en in de eerste helft van augustus te zien. Kenmerkend is de zilverblauwe kleur met vaak sterk golvende structuren.

Meer informatie over lichtende nachtwolken lees je hier: Wat zijn lichtende nachtwolken?

Seizoen begint bijna

Het seizoen van lichtende nachtwolken staat op het punt van beginnen. Satellietmetingen laten zien dat tussen 20 en 24 mei de hoeveelheid lichtende nachtwolken binnen de Poolcirkel is vertienvoudigd. De komende periode kan  je dus, wanneer het helder is, in de periode tussen een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopkomst naar de noordelijke hemel kijken om lichtende nachtwolken te spotten.

Lichtende nachtwolken blijven vaak voor langere tijd hangen. Wanneer ze zich laten zien, kan je er wel uren van genieten als je geluk hebt.

Actief seizoen verwacht

Het seizoen met lichtende nachtwolken is dit jaar vroeg gestart. In de afgelopen dagen zijn diverse meldingen binnengekomen vanuit onder meer Schotland. Dit jaar kan op het gebied van lichtende nachtwolken wel eens actiever verlopen dan in voorgaande jaren. 

Satellietmetingen laten zien dat de hoeveelheid vocht hoog in de atmosfeer erg hoog is. Daarnaast is het op grote hoogte iets kouder dan gemiddeld, wat het ontstaan van lichtende nachtwolken vergemakkelijkt. Als laatste hebben we ook te maken met een inactieve zon. De zon zendt nu relatief minder Uv-straling uit, waardoor minder water wordt ‘afgebroken’ en meer water(damp) overblijft voor de vorming van lichtende nachtwolken.

Satellietmetingen sinds 2007 in de regio waar lichtende nachtwolken voorkomen. Dit jaar is veel water(damp) beschikbaar en de temperatuur ligt rond tot iets onder gemiddeld. Gunstig voor lichtende nachtwolken.

Foto omslag: Chris Biesheuvel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen