Rustig weer dankzij zeer hoge luchtdruk

Een blik op de komende week

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Rustig weer dankzij zeer hoge luchtdruk

Rustig weer dankzij zeer hoge luchtdruk

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 19 januari 2020 12:01 uur
Laatste update: 19 januari 2020 12:41 uur
Een bijzonder krachtig hogedrukgebied in onze omgeving zorgt deze week voor rustig weer. Op diverse plaatsen in ons land wordt mogelijk de hoogste luchtdruk gemeten sinds de start van de metingen. Het gevolg voor het weer? Je leest het hier.

Zeer hoge luchtdruk, records voor het zuiden

De all-time luchtdrukrecords voor de KNMI-weerstations in ons land. De waarde van 1099.8 hPa in Maastricht staat in de data van het KNMI, maar is onjuist. Het Nederlands record is dus 1053.0 hPa.

Maandag ligt een zeer krachtig hogedrukgebied met de kern boven Engeland en de zuidelijke Noordzee. De luchtdruk in de kern komt in de buurt van maar liefst 1050 Hectopascal (hPa) uit. In ons land komt de luchtdruk op diverse plaatsen rond 1048 hPa uit, vooral in het zuiden en zuidwesten van het land. Diverse weerstations van het KNMI in het zuiden van het land hebben niet eerder zo'n hoge luchtdruk gemeten, dat terwijl enkele van deze stations er al bijna 70 jaar staan!

Voor De Bilt wordt het all-time luchtdrukrecord niet gebroken, maar de luchtdruk kan morgen de hoogste worden in 58 jaar. Daarvoor moet minstens 1046.8 hPa worden gemeten, er wordt ruim 1047 hPa verwacht. Voor een record moet de luchtdruk in De Bilt boven 1050.4 hPa uitkomen. Het Nederlands record Luchtdruk staat op naam van het Drentse Eelde met 1053.0 hPa, gemeten op 22 december 1920. Dit record blijft staan.

Rustig weer, soms kans op mist

Een hogedrukgebied met deze sterkte in onze buurt staat garant voor rustig weer, zeker in de eerste dagen van de nieuwe week. Maandag en dinsdag is het op diverse plaatsen zo goed als windstil en het blijft ook overal droog. In de nacht naar maandag ontstaat in opklaringen in het binnenland mogelijk wel mist. In combinatie met vorst kan het daardoor vooral op bruggen en viaducten glad zijn. Ook op plaatsen met een nat wegdek is het oppassen voor gladheid.

Het Harmonie-model van het KNMI laat voor de zuidoostelijke helft mist en lage bewolking zien voor maandag. Dit model is vaak iets te enthousiast met het berekenen van mist en lage bewolking, maar het signaal is duidelijk...

Op plaatsen waar er nauwelijks wind én wel mist aanwezig is, kan de mist ontzettend hardnekkig zijn. Op veel plaatsen schijnt maandag de zon, maar er zijn ook gebieden waar het een groot deel van de dag behoorlijk grijs kan zijn door de mist. Maandag is de kans daarop het grootst in een brede strook van Zeeland richting Twente, dinsdag is dat vooral voor het (uiterste) zuiden van ons land. Daar waar de zon wél schijnt kan het maandag en dinsdag 7 of 8 graden worden, in de mist komt de temperatuur uiteindelijk moeizaam boven het vriespunt uit.

Woensdag meer bewolking

Woensdag komen restanten van een storing over ons heen. Van neerslag is eigenlijk geen sprake meer, maar bewolking neemt wel toe in de loop van de dag. Dit gebeurt al in de loop van de nacht naar woensdag, waardoor op veel plaatsen de temperatuur niet onder het vriespunt daalt. Woensdagmiddag breekt in het noorden de zon weer door. In de zon wordt het opnieuw vrij zacht met lokaal 8 graden, onder bewolking hooguit 4. Het blijft droog, maar een enkel spatje motregen is toch niet uit te sluiten.

Donderdag en vrijdag meer zon, weekend bewolking

Donderdag en vrijdag zijn de koudere dagen deze week, daarna weer een stijgende lijn. Ook op de zeer lange termijn geen aanwijzingen voor echt winterweer...

Het sterke hogedrukgebied neemt later deze week geleidelijk in kracht af. Zeker nog donderdag en vrijdag profiteren we nog van het hogedrukgebied, in het weekend wordt de invloed steeds minder. We zien donderdag en vrijdag weer wat vaker de zon en tijdens brede opklaringen 's nachts kan het flink afkoelen. Misschien zien we wel de eerste matige vorst van deze winter op de thermometers verschijnen.

In het weekend trekt het hogedrukgebied in afgezwakte vorm naar het oosten weg. Storingen kunnen vanuit het westen voorzichtig aan dichterbij komen, maar een echte weersomslag lijkt er niet direct te komen. De bewolking en wind nemen wel toe, ook groeit de kans op lichte neerslag. De eerste neerslag van betekenis wordt pas na het weekend verwacht. De maxima blijven rond 7 graden liggen, maar de kans op nachtvorst neemt dit weekend duidelijk af. Deze geleidelijke overgang luidt een nieuwe periode in van mogelijk aanhoudend vrij zacht weer. Zo wil het met de winter in ons land nog altijd niet vlotten...

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen