Record hoge luchtdruk boven Canada

Record hoge luchtdruk boven Canada

Alfred Snoek
Alfred Snoek 3 april 2020 09:54 uur
Laatste update: 3 april 2020 11:39 uur
In Canada zijn afgelopen donderdag record hoge luchtdrukwaarden gemeten. Heeft dit ook invloed op het weer in Europa?

Luchtdrukrecord van 1070 hPa.

Er ligt op dit moment een krachtig hogedrukgebied boven Canada en Groenland. De luchtdruk in dit hogedrukgebied wist donderdag 2 april op zeeniveau tot record hoge waarden op te lopen. In een groot gebied in het noorden van Canada werden luchtdrukwaarden van 1060 hPa en meer gemeten. Meetpunt Fort Ross gaf urenlang een waarde van 1068 hPa aan, maar er zijn zelfs berichten dat er waarden van 1070 hPa gemeten zijn. Inmiddels is de luchtdruk iets minder hoog, maar het hogedrukgebied is in dit deel van de wereld nog altijd aanwezig. 

Dit soort extreme luchtdrukwaarden komen in ons land niet voor. De hoogste waarde ooit gemeten in ons land is 1053 hPa op 23 januari 1907. Ook afgelopen januari werd er in ons land een bijzonder hoge stand op de barometer afgelezen. Op 20 januari gaf meetpunt Maastricht op een gegeven moment een waarde van 1049 hPa door. 

Ook recentelijk was de luchtdruk erg hoog in het westen van Europa. Zo werden de voorbije maand ook records gebroken in Schotland. 

De weerkaart met daarop Noord-Amerika, Europa en een deel van Azië. Het hogedrukgebied nabij Canada en Groenland is duidelijk zichtbaar, maar niet meer zo sterk als afgelopen donderdag. Lagedrukgebieden vinden we bij Finland, maar ook nabij de Azoren en zelfs boven het noorden van Afrika.

Heel ander luchtdrukpatroon

Tijdens de voorbije wintermaanden trokken lagedrukgebieden vanaf New Foundland naar het westen van Europa. Ze leverde wisselvallig, zacht en winderig winterweer op. De winter verliep in grote delen van Europa uitzonderlijk zacht en op diverse plaatsen werden zelfs nieuwe records bijgeschreven. Van een krachtig hogedrukgebied boven Groenland en Canada was toen geen sprake waardoor de lagedrukgebieden zich konden uitleven boven Europa.

Nu de luchtdruk in dit deel van Europa zo hoog is opgelopen, zien we dat depressies een veel zuidelijkere koers volgen. Op 30 graden noorderbreedte is een soort van treinje van lagedrukgebieden zichtbaar. De eerste vinden we bij de Amerikaanse oostkust, een tweede bij de Azoren en verder naar het oosten zijn er ook depressies te vinden nabij Tunesie, Turkije en Kazachstan. Deze zuidelijke koers is opmerkelijk en hebben we afgelopen winter ook vrijwel niet gezien. Hierdoor kon koude poollucht zich ook niet laten afzakken tot West-Europa en verliep het winterseizoen vrijwel sneeuwloos. 

De weerkaart voor aanstaande zondag ziet er toch heel anders uit. Bij ons geen koude noordelijke stroming, maar een zuidelijke wind met aanvoer van warme lucht. De lente breekt nu echt door.

Verschuiving op de weerkaart

Het hogedrukgebied boven Canada blijft op zijn plaats liggen, maar wordt minder sterk. Samen met een opbouwend hogedrukgebied boven het Europese vasteland, wordt een depressie nabij de Azoren, gedwongen om niet naar het oosten door te schuiven, maar af te buigen naar IJsland. Hierdoor steekt er in ons land een zuidelijke wind op waarmee warme lucht uit Zuid-Europa wordt aangevoerd. Zondagmiddag kan de temperatuur in het binnenland zelfs oplopen tot zo'n 20 graden. 

De regenstoring, verbonden aan het lagedrukgebied bij IJsland komt wel heel langzaam dichterbij en zal maandag in verzwakte vorm ons land bereiken. Volgens de laatste inzichten zal zich daarna een nieuw hogedrukgebied opbouwen en zo blijft het ook daarna overwegend droog, vrij zonnig en relatief warm voorjaarsweer. We kunnen dus niet alleen dit weekend in onze eigen tuin of tijdens een kort blokje om genieten van het lenteweer, maar ook volgende week moet dat dus kunnen. 

Hoge temperaturen komende week.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen