Orioniden komen er aan

Meteorenzwerm kruist de baan van de aarde

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Orioniden komen er aan

Orioniden komen er aan

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 21 oktober 2019 10:11 uur
Laatste update: 22 oktober 2019 09:38 uur
Oktober is de maand van de Orioniden. Deze meteorenzwerm kruist dan de baan van de aarde en dat levert soms spectaculaire taferelen op. De meeste 'vallende sterren' zijn rond 22 oktober te zien.

Circa twintig meteoren per uur mogelijk

De sterrenhemel om 6 uur in de ochtend op de 22ste. Kijk richting het zuiden voor Orion (Klik voor een vergroting).

De verwachting voor Nederland is dat door de Orioniden er zo'n 9 tot 12 lichtstreepjes per uur te zien zijn in de nacht van 21 of 22 oktober. Dat is niet veel en je moet er dus even goed voor gaan zitten en geduld hebben. Samen met de sporadische meteoren (iedere nacht zijn er wel een aantal meteoren te zien)  zijn er ruim 20 meteoren te verwachten per uur.

De hoeveelheid meteoren die je kunt zien hangt sterk af van waar je op aarde bent. De Orioniden 'komen' uit het sterrenbeeld Orion. Hoe hoger dit sterrenbeeld aan de hemel staat, hoe meer Orioniden je mag verwachten. In Nederland staat Orion op zijn hoogst rond 6 uur 's ochtends. Het punt waaruit de Orioniden komen, de radiant, staat dan op 54 graden boven de zuidelijke horizon. Ter vergelijking: zou Orion in het zenit staat, het punt van de hemel recht boven je hoofd, dan zou er tijdens de piek gemiddeld zo'n 20 tot 23 meteoren te zien zijn. Deskundigen geven het advies om niet direct naar Orion te kijken maar om te focussen op een donker deel ergens net buiten het sterrenbeeld. De kans dat je wat ziet is dan groter.

Verwacht geen groot spektakel van de Orioniden, maar wie weet, misschien je er toch een paar en mag je een of meerdere wensen doen.

De maan is een niet al te grote stoorzender in de nacht van maandag op dinsdag. Hoewel de maan aan de hemel staat is maar zo'n 30 procent verlicht. Geen maan is natuurlijk het meest ideaal.

Weer

Tsja, en dan is natuurlijk wel de grote vraag: zijn er wolken? Want al vallen er 1000 meteoren, als het bewolkt is, valt er niets te zien. De komende dagen is er over het algemeen vrij veel bewolking, maar in de middag wil het regionaal ook flink opklaringen. Ook in de avond zijn er soms brede opklaringen. Omdat de piek niet veel hoger is dan het aantal verwachte meteoren op de andere uren is het misschien wel verstandig om juist ook even in de avond naar boven te kijken.

Overigens trekt een meteorenzwerm niet in één nacht over. Dagen voor en na de piek is er ook een verhoogde activiteit en zijn er meer vallende sterren dan normaal te zien. Het loont dus de moeite om ook de andere nachten eens naar boven te kijken als er geen wolken zijn.

Wie was Orion

De Orioniden lijken uit het Sterrenbeeld Orion te komen, vandaar ook hun naam. Orion komt uit de Griekse mythologie en was een jagende reus. Na een akkefietje stuurde Gaia de aardgodin een schorpioen op Orion af. Artemis de godin van de jacht beschermde Orion en zorgde ervoor dat de schorpioen nooit bij Orion kon komen. Daarom is het op aarde nooit mogelijk om het sterrenbeeld Schorpioen en Orion tegelijk aan de hemel te zien.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen