Op één na laagst zeeijsminimum op de Noordpool

Alleen in 2012 was minder zee met ijs bedekt

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Op één na laagst zeeijsminimum op de Noordpool

Op één na laagst zeeijsminimum op de Noordpool

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 25 september 2019 11:18 uur
Laatste update: 25 september 2019 11:39 uur
Elk jaar, medio half september, bereikt de hoeveelheid met ijs bedekte zee in het Noordpoolgebied haar minimum. Alleen in 2012 lag er rond dezelfde tijd minder zeeijs op het oppervlak dan in dit jaar.

Alleen in 2012 minder zee bedekt met ijs op de Noordpool

Het oppervlak van het zeeijs neemt gestaag af sinds 40 jaar. Dit jaar het op één na laagst.

Elk jaar bereikt de het oppervlak zeeijs in het Noordpoolgebied een minimum medio half september. Na half september koelt de Noordpool weer af en kan het ijs na de zomersmelt weer aangroeien. Dit jaar was er na de zomersmelt nog ongeveer 4.15 miljoen vierkante kilometer met ijs bedekte zee over. Dat klinkt als heel veel, maar normaal gesproken hoort er ongeveer anderhalf keer zo veel zeeijs te liggen!

Alleen in het jaar 2012 lag was minder zee bedekt met ijs tijdens het minimum. Toen lag er aan het eind van het smeltseizoen nog maar 3.39 miljoen vierkante kilometer. Dat het minimum dit jaar hoger is dan in 2012 betekent overigens niet dat de hoeveelheid zeeijs groeiende is...

Hoeveelheid zeeijs slinkt gestaag

Sinds 1979 zijn wetenschappers in staat om de hoeveelheid zeeijs in het Noordpoolgebied in kaart te brengen. Vanaf dat jaar wordt de hoeveelheid zeeijs door het jaar heen vergeleken. Al vanaf de eerste jaren sinds de start van de satellietmetingen is een afname in de hoeveelheid zeeijs in het Noordpoolgebied te zien.

De afname van de hoeveelheid zeeijs is het best te zien aan de grootte van het gebied dat het zeeijs in beslag neemt. Bijna jaar op jaar komt de bedekking van het zeeijs lager en lager uit tijdens het minimum. Alleen 2012 was wat dat betreft een 'vreemde eend in de bijt' met een nog lagere waarde.

Eerste ijsvrije zomer komt dichterbij

Zowel de jaarlijkse maximum- als minimumhoeveelheid zeeijs nemen gestaag af. Er is jaarlijks wel variatie.

Niet alleen de bedekking van de oceaan neemt af, maar ook de gemiddelde dikte van het ijs. Waar er normaal gesproken zo'n 11 miljoen kubieke kilometer zeeijs aanwezig is, is dat dit jaar 'nog maar' 5 miljoen kubieke kilometer. In de afgelopen 40 jaar is dus al meer dan de helft van de hoeveelheid zeeijs verloren gegaan. 

Ook de gemiddelde dikte van het zeeijs neemt af, waardoor ijsplaten makkelijker breken en het zeeijs op die manier nog sneller kan worden aangetast. De eerste ijsvrije zomer op de Noordpoolzeeën komt elk jaar dus weer dichterbij.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen