Onstuimige week in aantocht!

Onstuimige week in aantocht!

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 13 februari 2022 11:11 uur
Laatste update: 13 februari 2022 12:17 uur
Er staat een onstuimige en natte week op het programma! Of het opnieuw tot storm komt, lees je hieronder...

Flinke hoeveelheden regen

Maandag valt het waarschijnlijk nog mee met de neerslagsommen, maar vanaf dinsdag gaan de hemelsluizen open. Het wisselvallige weer wordt veroorzaakt door een 'trein' met lagedrukgebieden die van dinsdagmiddag t/m het weekend over of rakelings langs ons land beweegt. Vrijwel dagelijks valt een tijdje regen of trekken felle buien over het land, later in de week mogelijk ook met kans op hagel of een klap onweer.

In de grafiek (pluim) hierboven zien we de verwachte neerslag voor de komende 10 dagen. Voorlopig hoeven we nauwelijks op droge dagen te rekenen, al komt de zon ook zeker wel eens tevoorschijn. In totaal kan deze week tussen de 30 en 50 millimeter regen vallen, afhankelijk van de exacte koers van lagedrukgebieden lokaal zelfs nog wel meer. Dan spreken we over meer dan een halve maandsom aan regen voor februari. Met name dinsdagmiddag en -avond én vrijdag zijn potentieel natte perioden met verspreid over het land 10-20 millimeter regen.

Risico op storm?

Naast de vele neerslag, wordt vooral de wind een aandachtspunt in de loop van de week. De eerste dagen is er nog niet veel aan de hand: het waait maandag en dinsdag wel stevig, aan zee soms krachtig en op de Wadden mogelijk hard (dat is een windkracht 6 tot 7), maar daar worden we in de weerkamer nog niet zo zenuwachtig van. De straalstroom, een sterke wind op tien kilometer hoogte en 'aanjager' van die lagedrukgebieden, ligt aanvankelijk ook nog erg noordelijk. Dat verandert echter vanaf woensdag...

Hoogtekaart met de verwachte wind op 10 kilometer, voor donderdagmiddag 17 februari. Donkergroen (>80 m/s) staat gelijk aan meer dan 300 km/uur. Bron: ECMWF

De straalstroom komt vanaf woensdagavond namelijk recht over West-Europa te liggen. Het zwaartepunt bevindt zich eerst boven de Britse Eilanden, met als resultaat een zware storm die zich ontwikkelt boven de Atlantische oceaan en waarschijnlijk over een deel van Ierland en Schotland trekt. Bijvoorbeeld op de Schotse hooglanden kunnen dan windsnelheden voorkomen tussen de 160 en 200 km/uur (wat daar overigens wel vaker gebeurt). Dit systeem trekt vervolgens over de noordelijke Noordzee richting Denemarken. Wij krijgen donderdag ook een flinke veeg van het windveld mee: langs de noordwestkust is kans op kortdurend storm (windkracht 9) en daarbij kunnen zware windstoten optreden van 90 tot 100 km/uur. Elders in het land komt een vrij krachtige tot harde westenwind te staan, kracht 5 tot 7, met windstoten tot circa 75 km/uur. De exacte koers van het lagedrukgebied is wel bepalend voor de windsterkte en daar schuilt op deze termijn nog onzekerheid in.

Venijnige randstoring op vrijdag

Een potentieel linkere weersituatie boven West-Europa staat voor vrijdag op de rol. Een andere tak van de straalstroom volgt dan mogelijk een iets zuidelijkere koers: vanaf Ierland, recht over Engeland naar de zuidelijke Noordzee. Onder invloed van de linkeruitgang van de jet kan zich in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuw lagedrukgebied ontwikkelen, een zogenaamde randstoring, die als het ware in het verlengde van zijn voorganger een enkele honderden kilometers zuidelijker pad volgt. We zien op de kaart hieronder ook dat de straalstroom duidelijk vol over de Benelux ligt:

Hoogtekaart met de verwachte wind op 10 kilometer, voor vrijdagmiddag 18 februari. Donkergroen (>80 m/s) staat gelijk aan meer dan 300 km/uur. Bron: ECMWF

Dit lagedrukgebied kan tussen donderdagavond en vrijdagmiddag sterk uitdiepen, mogelijk zelfs tot onder de 970 hPa (afhankelijk van de koers). Mede daardoor ontwikkelt zich een krachtig windveld aan de west- en zuidwestkant van de kern. Momenteel berekenen verschillende weermodellen risico op zware storm boven het Verenigd Koninkrijk en de Noordzee, met opnieuw een stevig schampschot voor ons land. In dat geval spreken we over windstoten tussen 100 en 120 km/uur vlak aan zee en op de Waddeneilanden. Buitengaats boven open zee, in de nabijheid van het eerdergenoemde windveld, zijn potentieel echter véél hogere snelheden mogelijk. Of Nederland daarmee te maken kan krijgen is op deze termijn uiteraard niet te zeggen, want er gaat in de volgende dagen ongetwijfeld nog het nodige veranderen aan dit beeld. Het is in ieder geval een situatie om de komende dagen een oogje op te houden. Gewoon voor de zekerheid.

Zeer zachte maand...

Verder is februari zich aan het ontwikkelen als een zeer zachte maand. De krachtige westcirculatie voor de komende periode lijkt een uitzonderlijk zachte februari nog verder in de steigers te zetten. Op dit moment staat de tussenstand op een gemiddelde temperatuur van 6,9 graden, terwijl het langjarig gemiddelde (gerekend t/m de 12e) op amper 3,5 graden zou moeten liggen. Dat is echt een forse afwijking omhoog. De afgelopen nachten hebben overigens wel iets van die waarde afgesnoept, zo is ook mooi terug te zien op de temperatuurgrafiek voor De Bilt.

Bron: KNMI

.

De verwachting is dat we eind volgende week nog steeds op een gemiddelde temperatuur van om en nabij de 6,9 graden schommelen. Dat zou overall een 4e plaats betekenen in de lijst van warmste februarimaanden die sinds 1901 zijn gemeten. De zachtste februari ooit staat namelijk op naam van 1990: toen met een gemiddelde temperatuur van 7,6 graden.

Temperatuurpluim voor de komende 10 dagen, voor Midden-Nederland (ECMWF)

Dat deze maand een goede kans maakt om zeer zacht te eindigen, heeft natuurlijk alles te maken met de hoge temperaturen voor de komende periode. Morgen en dinsdag komen we regionaal al in de dubbele cijfers terecht, terwijl ook de nachten bepaald niet koud zijn bij 3 tot 7 graden. Woensdag gaat er nog een schepje bovenop: dan kan het Zeeland en Brabant plaatselijk zelfs 14 graden worden. Donderdag en vrijdag koelt de lucht vervolgens wel iets af, maar met 9 tot 12 graden blijft het onverminderd zacht voor de tijd van het jaar. Kijken we alvast een 'deurtje' verder dan verandert er ook de periode daarna eigenlijk amper iets aan het heersende weerbeeld. Al is een rustige nacht met opklaringen altijd wel eens mogelijk en dan kan het makkelijk een graadje vriezen, zoals we de afgelopen twee nachten ook gezien hebben.

.

Foto omslag: Nel Vlieland (Katwijk aan Zee)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen