Nieuwe week: geregeld zon

Nieuwe week: geregeld zon

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 27 februari 2022 13:00 uur
Laatste update: 28 februari 2022 06:57 uur
Na een zonnig en droog weekend is de grote vraag: houden we het deze week droog of moeten we ons weer gaan opmaken voor wisselvallig weer.

De meteorologische winter zit er bijna op. Dinsdag is het 1 maart en zetten de weervrouwen en -mannen een streep door de winter van 2021/2022. Een winter die weinig winterweer opleverde maar wel veel wolken en vaak nattigheid. Opvallend: het laatste weekend van de winter verliep allerminst somber en nat. In vrijwel heel het land scheen de zon volop en bleef het droog. Ook bij aanvang van de nieuwe week is dat het geval. Goed nieuws voor iedereen die een week vrij heeft en af en er op uit gaat.

Dinsdag: storing verpietert

Een krachtige hogedrukgebied boven noordoosten van Europa zorgt maandag voor een zuidoostelijke stroming waarin droge lucht wordt aangevoerd. Er is nauwelijks bewolking en de zon kan net als in het weekend ongehinderd schijnen. In de avond neemt vanuit het westen wel de hoge bewolking toe op nadering van een zwakke storing die zich vol overgave in het hogedrukgebied 'duikt'.

Het betekent op dinsdag veel bewolking en hier en daar wat lichte regen, met name in het westen en noorden. Het is typisch een situatie waarbij het hogedrukgebied het front grotendeels opvreet en de activiteit er uithaalt. In het oosten en zuidoosten kan het daardoor wel eens heel de de dag droog blijven omdat het front verpieterd in zijn beweging naar het oosten.

Vanaf vrijdag wisselvalliger

Woensdag zien we een nieuw hogedrukgebied opbouwen boven de Noordzee. Deze kern rekt zich langzaam op over Scandinavië en Duitsland en zorgt vanaf woensdag voor een paar dagen met droog weer en zonnige perioden. Het eerste deel van woensdag verloopt overigens wel op de meeste plaatsen bewolkt. Richting het weekend verplaatst het hogedrukgebied zich als geheel naar het oosten en kunnen vanuit het westen weer storingen dichterbij komen. Zowel het Europees model als het Amerikaans model hinten op een lagedrukgebied boven het oosten van het Verenigd Koninkrijk en de het westen van de Noordzee aan het einde van de week. Later op vrijdag levert dit mogelijk alweer de eerste buien op in ons land. 

Dat de details vanaf vrijdag eigenlijk nog niet in te vullen zijn is duidelijk zichtbaar in de pluim die zo een beetje alle opties open houdt tegen het weekend. Kenmerkend is ook de windrichting in het komende weekend. Iedere windrichting is zo een beetje mogelijk en daarmee een uitgesproken verwachting onmogelijk. De tendens na het weekend is juist wel weer wat duidelijker. Een windrichting met een zuidelijk component (ZW-Z-ZO) geniet de voorkeur hetgeen ook in de temperatuur tot uiting komt. Die heeft een licht oplopende trend. Op basis van deze pluim lijkt een terugval naar een koude periode onwaarschijnlijk. Een wisselvalliger weerbeeld waarbij oceaandepressies de dienst uit maken lijkt meer voor de hand te liggen.

De details voor de komende dagen lees je op onze weerberichtpagina.

Foto thumbnail: Bart Reinders

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen