Na zomer komt……winter!?

Vanaf zondag flink kouder

Van onze weerman

Alfred Snoek
Na zomer komt……winter!?

Na zomer komt……winter!?

Alfred Snoek
Alfred Snoek 4 mei 2020 14:41 uur
Laatste update: 4 mei 2020 15:10 uur
De komende dagen is het zonnig en dagelijks wordt het warmer. Aan de stijging van temperatuur komt zondag een einde, het wordt dan gevoelig kouder.

Na zomer komt.....winter!?

We schreven er gisteren al over, de komende dagen wordt het zonnig, droog en aangenaam lenteweer. Terwijl de nachten nog relatief koud verlopen, komt de temperatuur overdag elke dag een paar graadjes hoger uit. Zowel vrijdag als zaterdag wordt het in een groot deel van het land 20 graden of zelfs iets meer. In het uiterste zuidoosten kan het misschien met 25 graden wel een zomers warme dag worden. 

Zondag lijkt inderdaad kouder uit te pakken

Op de weerkaart van aanstaande zondag zien we koude lucht uit de poolstreken uitstromen over ons land. Was het de dag ervoor nog meer dan 20 graden, zondag lijkt het niet veel warmer te worden dan een graad of 10. De warmte zit dan nog boven het zuiden van Duitsland.

Toch zagen we gisteren ook al in de weerkaarten een drastische afkoeling op zondag. Vooral de berekeningen van het Europese ECMWF model waren best wel pittig met zelfs een risico op wat winterse neerslag in onder andere de Ardennen, Eifel en het Sauerland. De Amerikaanse weerkaarten van het GFS model moesten hier zondagmiddag nog niets van weten, maar sinds gisteravond is ook dit model om en lijkt de abrupte afkoeling op zondag toch echt plaats te gaan vinden. Overigens is de afkoeling bij GFS wel iets minder heftig dan die van het ECMWF. 

Ondanks dat we nog enkele dagen hebben, zal de afkoeling op de één of andere manier wel gaan plaatsvinden. Of de soep zo heet opgediend wordt als we nu zien, moet nog blijken, want de berekeningen die we nu zien lijken op bijna Amerikaanse toestanden. Het enige dat ontbreekt is sneeuw. 

Krijgen we sneeuw?

Sneeuw in mei is zeldzaam en laat zich over het algemeen niet dagen van te voren aankondigen. Zoals het nu lijkt, trekt eerst een gebied met enige regen over het land en daarna volgt pas een portie lucht die ook echt koud genoeg is om sneeuw tot op het aardoppervlak toe te laten. Echter, op dat moment onderdrukt een zwak ruggetje van hogedruk de neerslagkansen enorm. Alleen als de puzzelstukjes nog net iets anders komen te liggen, is er nog wat winterse neerslag in ons land mogelijk. Vooralsnog gaan we daar dus niet vanuit.

Maandag zorgen een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een lagedrukgebied bij Finland voor een noordelijke stroming. Koude lucht kan verder naar het zuiden zakken. De overgang tussen de warme en koude luchtmassa is goed te zien. Op diverse plaatsen wordt daardoor significante sneeuw voorzien door de weermodellen.

Waar komt de kou vandaan?

De koude lucht is oorspronkelijk afkomstig vanaf Groenland. Op het moment dat een hogedrukgebied zich gaat nestelen bij IJsland en Groenland en de luchtdruk boven Scandinavië opnieuw gaat dalen, stelt zich tussen IJsland en Noorwegen een noordelijke stroming in waarmee de koude lucht gemakkelijk zuidwaarts kan afzakken. Terwijl het zaterdag nog meer dan 20 graden is in ons land, bereikt de koude lucht Schotland. Zondagochtend is ook ons land aan de beurt. Na zondag trekt de koude lucht nog verder naar het zuiden en oosten en daarbij nemen de temperatuurverschillen alleen maar toe. Het koufront, dat de scheiding vormt met de poollucht, wordt daardoor steeds actiever en gaat boven Centraal-Europa waarschijnlijk flink opleven. In het zuiden van Duitsland, maar ook in Oostenrijk, Tsjechië en het zuidoosten van Polen kan begin volgende week op uitgebreide schaal sneeuw gaan vallen bij temperaturen die overdag op record lage waarden uitkomen voor begin mei. De komende dagen volgen we de ontwikkelingen en houden we jullie uiteraard op de hoogte van alle details.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen