Mogelijk record late tropische dag

Mogelijk record late tropische dag

Alfred Snoek
Alfred Snoek 13 september 2020 12:08 uur
Laatste update: 13 september 2020 12:15 uur

Mogelijk record late tropische dag

De temperaturen komen aan het begin van de nieuwe werkweek bijzonder hoog uit. Maandag wordt het in het uiterste zuiden van het land 30, lokaal 31 graden en dinsdag lijkt zelfs nog iets warmer uit te pakken met temperaturen van 30 tot misschien wel 33 graden. Ook in De Bilt is een temperatuur van 30 graden mogelijk en dat zou dan weer een record zijn.

Maximumtemperatuur volgens één van de weermodellen die we in de weerkamer gebruiken voor aanstaande dinsdag.

Niet alleen een dagrecord

Mocht de temperatuur dinsdag in De Bilt op 30 graden of iets meer uitkomen dan hebben we hoe dan ook een dagrecord te pakken. In 2016 werd het op deze dag namelijk 29,0 graden. Er is echter ook nog een ander record mogelijk. Mocht het met 30,0 graden of meer ook tot een tropische dag komen, dan is het gelijk de meest late tropische dag op het hoofdstation van het KNMI. Overigens is nu de meest late datum in het jaar met een tropische maximumtemperatuur precies één dag eerder. Op 14 september 2016 werd namelijk nog een maximum van 31,4 graden gemeten. Op de zuidelijke weerstations is tot ongeveer 20 september een maximumtemperatuur van 30 graden nog in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Zo zou op 10 oktober 1921 in het Limburgse Sittard op een weerstation dat allang niet meer in gebruik is, een temperatuur van 30,1 graden gemeten zijn. 

 Hoe warm het precies wordt hangt van meerdere factoren af. Vooral eventuele (hoge) bewolking, maar ook een fractie meer wind kunnen bepalend zijn voor de maximumtemperatuur. Iets waar de weermodellen waar we bij Weerplaza gebruik van maken, rekening mee houden. Toch is er één factor die niet in de weermodellen wordt meegenomen en dat is hoe schoon de lucht is. 

Vrijdagavond was de zonsondergang opvallend rood. Dit had te maken met meer stofdeeltjes in de lucht dan normaal, afkomstig van de bosbranden in de VS. Foto: Ben Saanen.

Bosbranden in Amerika

Op dit moment zijn er in het westen van Amerika, vooral in Californië enorme bosbranden. De roetdeeltjes die hierbij vrijkomen, worden op grote hoogte met de heersende winden meegenomen richting Europa. Zo zagen we vrijdag al een opmerkelijk rode zonsondergang door deze roetdeeltjes. Speciale  computermodellen die berekenen waar deze roetdeeltjes naartoe gaan, laten dinsdag een ophoping zien boven West-Europa. Vooral de Britse Eilanden hebben hier last van. De zon kan er midden op de dag een beetje flets schijnen. Mochten de roetdeeltjes net iets oostelijker uitkomen, dan komt het boven ons land terecht. In dat geval zal de zon net iets minder fel schijnen en dat kan er dan weer voor zorgen dat de temperatuur net een graadje lager uitkomt dan waar we nu aan zitten te denken. Er is dus ook wel enige onzekerheid of het in De Bilt wel tropisch warm wordt.

Het aandeel aerosolen in de lucht aanstaande dinsdag. Een deel van de miniscule deeltjes hoog in de atmosfeer is afkomstig van woestijnzand (bijvoorbeeld in de Sahara), maar de opvallende concentratie in West-Europa heeft alles te maken met roetdeeltjes, afkomstig van de bosbranden in de VS. Bron: Copernicus

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen