Modelbespreking: stijgende temperaturen

Modelbespreking: stijgende temperaturen

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 24 oktober 2022 14:41 uur
Laatste update: 24 oktober 2022 14:54 uur
We krijgen met zeer zachte lucht te maken. De exacte windrichting en de hoeveelheid bewolking maken het onzeker hoe warm het precies gaat worden.

Verwachte luchtdruk op zeeniveau, woensdag 10 uur lokale tijd. Bron: GFS

Aan de flank van een hogedrukgebied

Na een wat onbestendige maandag met een stevige zuidwestenwind en verscheidene buien, keert vanaf dinsdag de rust terug in de atmosfeer. Een rug van hogedruk, dat is een uitloper van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa, strekt zich uit over ons land. Hierdoor neemt de wind in kracht af en de buiigheid verdwijnt geleidelijk. Dinsdag valt vooral aan zee nog een bui en woensdag is het helemaal droog. Ook later deze week ligt ons land nog aan de flank van dit weersysteem. De stroming is door deze luchtdrukverdeling zuidelijk.

Temperatuur van de lucht op 850 hectopascal, donderdag 14 uur. Bron: ICON-EU

Aanvoer van zeer milde lucht

Met deze zuidelijke windrichting wordt zachte lucht vanuit Zuid-Europa meegevoerd en kan zelfs gesproken worden van een situatie die veel weg heeft van een Spaanse pluim. Aan de bovenluchttemperatuur, wat vaak een goede graadmeter is voor het karakter van de aangevoerde luchtsoort, is deze strook met warme lucht duidelijk te herkennen. De zuidwestenwind wordt tijdens de tweede weekhelft vervangen door een meer zuidelijke of zuidoostelijke windcomponent. De zachte luchtsoort kan zich dan over een groter dan van ons land uitstrekken en dit levert nog hogere temperaturen op.

Rond deze tijd van het jaar zijn temperaturen overdag tussen 12 en 15 graden klimatologisch gezien gebruikelijk. In de onderstaande temperatuurpluim is te zien dat we zelfs dinsdagmiddag met een maximumwaarde van 16 of 17 al boven deze gebruikelijke waarden uitkomen.

Door de geleidelijke verandering van de windrichting wordt na woensdag een stijgende trend van de temperatuur ingezet. Met name donderdag en vrijdag wordt het op grote schaal in ons land 's middags een graad of 20. In het zuidoosten, wat de aangegeven regio is in deze pluimverwachting, zijn zelfs enkele uitschieters zichtbaar die net 24 graden aantikken.

Temperatuurpluim voor regio zuidoost. Bron: ECMWF

Schijnt de zon ook uitbundig?

Omdat het hogedrukgebied niet pal met de kern boven Nederland komt te liggen, is de kans vrij klein dat we een strakblauwe lucht met nauwelijks bewolking te zien krijgen. In de totstandkoming van weersymbolen wordt vaak de bedekkingsgraad van de hemel als invoer gebruikt en daarbij wordt niet altijd een scherp onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten bewolking. Een wolkje op de weerkaart zegt niet altijd dat het grotendeels bewolkt is. Als het hoofdzakelijk om hoge bewolking gaat, is de kans groot dat de zon hier aardig doorheen kan schijnen en het een fraaie herfstdag wordt. Het verwachte percentage zogeheten 'schaduwgevende' bewolking is vrij laag tijdens de tweede helft van de week. Hierdoor is er dus aanleiding om rekening te houden met vrij zonnig en zeer zacht najaarsweer.

Op basis van deze pluim van de totale bedekkingsgraad zou je weinig zonneschijn verwachten. 

Analyse van de hoeveelheid schaduwgevende bewolking geeft aanleiding om met een veel zonniger weerbeeld rekening te houden.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen