Modelbespreking: rustig hier, maar extremen elders mogelijk

Modelbespreking: rustig hier, maar extremen elders mogelijk

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 24 juli 2023 12:29 uur
Laatste update: 24 juli 2023 13:37 uur
Het rustige weer kabbelt voort en de temperatuur is vrij laag. Vakantiegangers elders in Europa maken grotere kans om noodweer te treffen.

In het zuiden van Frankrijk steekt de mistral op. Bron: I'm Weather

Voor steeds meer mensen breekt de zomervakantie aan en als we het weer in Europa onder de loep nemen zijn er een aantal interessante zaken te benoemen. Te beginnen bij het zuiden van Frankrijk waar vanaf maandagavond in diverse weermodellen een sterk signaal naar voren komt voor een stevige mistral.

De luchtdrukverdeling voor het ontstaan van deze lokale wind wordt gekenmerkt door een hoge luchtdruk ten westen van Frankrijk, in dit geval een uitloper van het Azorenhoog, en de aanwezigheid van een klein lagedrukgebied boven de Golf van Genua en een groter sturend lagedrukgebied ten noorden van Frankrijk. De winden versterken elkaar en worden door de versmalde vallei van de Rhône nog eens extra aangezwengeld. 

Forse windstoten door de mistral

Hierboven zijn de berekende windstoten in het Franse AROME weermodel weergeven. Tijdens het zwaartepunt in de nacht naar dinsdag zijn uitschieters naar 100 km/uur mogelijk. De gele band met met hogere windstoten geeft duidelijk de ligging van het Rhônedal aan, tussen het Centraal-Massief en de Franse Alpen. Eenmaal aangekomen bij de kust spreidt het windveld zich uit over de Middellandse Zee. Als je op het strand ligt in Zuid-Frankrijk gooit de harde wind roet in je dagje aan zee. Ook zeilboten moeten bedacht zijn op de vlagerige wind.

Onweersbuien in Centraal-Europa

Maandagavond, maar ook de dagen daarna blijft Centraal-Europa gevoelig voor onweersbuien. Bron: I'm Weather

De mistral is het niet het enige wind-extreem in het Middellandse Zeegebied en omstreken. Komende dagen is Centraal-Europa (Noord-Italië, Alpenlanden, Slovenië, Kroatië, Hongarije, etc.) het aandachtsgebied voor het ontstaan van zware onweersbuien. Naast grote hagelstenen komt daarbij plaatselijk veel regenwater voor en haalt de wind in de meest extreme gevallen uit tot meer dan 100 km/uur. Vorige week werd in de buurt van Milaan een tornado vastgelegd en dat zou komende dagen bij goed ontwikkelde onweersbuien mogelijk weer kunnen voorkomen. 

Meer weten over dit soort extreme onweersbuien? Lees dan ons artikel “Wat is een supercell?” of bekijk deze video’s waarin een aantal collega’s van Weerplaza vorig jaar op jacht gingen naar dit soort buien in de Verenigde Staten.

Weinig extremen in eigen land

Volop wisselvalligheid door lagedrukgebieden in onze omgeving. Door een zuidwestenwind is het later deze week een fractie milder. Bron: I'm Weather

Deze week wordt in Nederland gekenmerkt door relatief koel en wisselvallig zomerweer. Er steekt een noordwestenwind op en hierdoor is de temperatuur dinsdag en woensdag met 18 tot 22 graden aan de lage kant voor het einde van juli. Gemiddeld genomen is het op dit moment in de zomer 20 tot 25 graden. 

Eerst is het nog redelijk vriendelijk zomerweer met zon, stapelwolken en soms een stevige regenbui. Daar gaat vanaf donderdag verandering in komen. De wind draait naar het zuidwesten en er trekt eerst een warmtefront over het land dat voor veel bewolking en geruime tijd regen zorgt. Vrijdag is het nog niet gedaan met de regen, want er komt een andere verstoring op de weerkaarten naar voren (een zogeheten golf in een front), waardoor het bewolkt en vrij druilerig blijft. In de prognose van het Duitse ICON weermodel is het lagedrukgebied ten westen van Groot-Brittannië niet te missen.

Overigens is er later in de week een redelijke spreiding in de pluim zichtbaar van circa 5 graden door de timing van de regen en de hoeveel zonneschijn die we nog kunnen verwachten tussen de regengebieden door. De komende 15 dagen is de kans op zomerse of tropische warmte in elk geval klein.

Foto omslag: Stijn Wentink

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen