Modelbespreking: regengebieden en buien wisselen elkaar af

Modelbespreking: regengebieden en buien wisselen elkaar af

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 7 november 2023 14:30 uur
Laatste update: 7 november 2023 14:39 uur
Het is al een tijd ronduit nat weer. Wat zijn de variaties en wat kan er nog veranderen? Lees het in deze modelbespreking.

Neerslagsom november tot dinsdag 9:00 uur.

Oktober was dit jaar al kletsnat en ook de maand november is tot dusver behoorlijk nat. Wel zijn er deze maand grote regionale verschillen binnen ons land. Zo viel in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen op de meeste plaatsen ‘slechts’ 15 tot 30 mm en viel in het westen van Zuid-Holland en in grote delen van Noord-Holland in amper een week al een hele maandsom met 75 tot 100 mm. Op enkele plekken viel zelfs al meer dan 100 mm in de regenmeter. 


En zoals je verder in dit artikel kan lezen: hier blijft het voorlopig zeer zeker niet bij.



Frontensysteem brengt perioden met regen

De komende dagen komt het vaak tot buien. De periode van morgenmiddag tot donderdagochtend vormt een uitzondering. De regen valt dan niet uit buien, maar uit een regengebied dat langzaam over het land trekt. Dit regengebied is een combinatie van warmte- en koufront en deze fronten behoren bij een omvangrijk lagedrukgebied dat morgen met kern ten noordwesten van Ierland ligt. 

Morgen aan het einde van de ochtend en het begin van de middag bereikt het warmtefront het westen van ons land. Dit levert lichte regen en motregen op dat gedurende de middag uitspreidt over het land. Eind van de middag bereikt ook het koufront het westen en hierdoor gaat het wat harder regenen. Ook waait het flink met een matige tot aan zee harde zuiden- tot zuidwestenwind. Vlak langs de kust en op de Waddeneilanden is kans op zware windstoten tot 80 km/uur.

Ten zuiden van Nederland ontstaat volgens verschillende modellen (o.a. het ECMWF-model en de KNMI-versie van het HARMONIE-model) morgen een golfje in het front dat in de nacht naar donderdag overtrekt. Hierdoor verloopt ook de nacht in het zuiden, midden en oosten van het land nat en als het wat tegenzit regent het ook donderdagochtend landinwaarts nog een tijdje.

Neerslagverwachting voor donderdagochtend 6:00 uur van de modellen KNMI-HARMONIE, ICON-D2, ECMWF en GFS. Bron: https://imweather.com/

Buiige dagen

Donderdag profiteren we heel kort van een ‘rug van hoge druk’, waardoor het een aantal uur droog is. Vanuit het westen volgen later op de dag weer buien. Het eerdergenoemde lagedrukgebied wordt donderdagmiddag boven Ierland verwacht en trekt onze kant op.

 

Vrijdag trekt het laag de via Engeland de Noordzee op. Het wordt opnieuw een buiige dag met hooguit af en toe zon. De wind draait van zuid naar west en zal vooral in de kustgebieden nadrukkelijk aanwezig zijn.

 

Op zaterdag koerst het laag naar Duitsland weg. Mogelijk trekt de kern in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend precies over Nederland heen. De wind draait naar het noordwesten en we zien op zaterdag enkele buien, maar ook perioden met zon.

Bron: https://imweather.com/

Frisse nacht

Komende nachten komt de temperatuur vrijwel nergens onder 7 graden. De nachten vanaf vrijdag verlopen wat kouder. De koudste nacht, volgens onder andere het ECMWF-model (zie ook het plaatje hiernaast), lijkt de nacht naar zondag te worden. Bij voldoende opklaringen zakt het kwik landinwaarts tot een graad of 2 met regionaal vorst aan de grond. In delen van België, vooral de regio's ten zuiden van Samber en Maas wordt ook vorst op neushoogte verwacht.


Onzekerheid, maar waarschijnlijk zacht en nat

De volgende lagedrukgebieden (later op zondag en begin volgende week) brengen enige onzekerheid in de weersverwachtingen. Sommige weermodellen opteerden voor een zuidelijke koers van deze lagedrukgebieden, een opbouwend hoog boven Scandinavië en daarmee stijgende kansen op kouder en droger weer.


De laatste modellen geven toch weer een zeer grote kans op een Noordzee-koers en daarmee nat weer in Nederland met relatief hoge temperaturen. Dit laatste zien we ook sterk terug in onderstaande pluimverwachtingen.

Omslagfoto: Paul Hermans

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen